Ciasteczka owsiane karobowe z amarantusem
Ciasteczka owsiane karobowe z amarantusem powstały pod wpływem chwili i ochoty na „czekoladowy” amarantus.Są kruche, sycące, o czekoladowym smaku, śniadaniowe i bez grama cukru.Takie ciasteczka świetnie sprawdzą się na II śniadanie do szkoły, na wycieczkę, podwieczorek czy urodzinową imprezę.Zapraszam i życzę Smacznego!
Czas przygotowania 15 minuty min.
Czas pieczenia 15 minuty min.
Ilość porcji 12 szt. o średnicy 6 cm
Składniki
- 125 g stopionej wegańskiej margaryny lub 100 ml oleju roślinnego
- 50 ml melasy z chleba świętojańskiego
- 75 g mąki owsianej bezglutenowej
- 25 g mąki amarantusowej
- 2 łyżki karobu w proszku
- szczypta soli himalajskiej
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka inuliny w proszku można pominąć
- 150 g płatków owsianych bezglutenowych
- 3 łyżki amarantusa ekspandowanego
- 2-3 łyżki rodzynek lub żurawiny suszonej można pominąć
- 50-75 ml napoju jaglanego lub wody
Przygotowanie
- Mąki, płatki, szczyptę soli, inulinę, proszek do pieczenia, karob w proszku oraz amarantus ekspandowany umieszczamy w misce, dodajemy żurawinę, mieszamy.
- Stopioną margarynę łączymy z melasą karobową, przelewamy do suchych składników, miksujemy.
- Dolewamy mleko lub wodę, miksujemy, pozostawiamy na 3 minuty (ciasto ma się kleić, jeśli składniki się nie zlepiają dodajemy stopniowo jeszcze więcej płynu).
- Z całości ciasta odrywamy porcję, ugniatamy ją w dłoniach i formujemy grubsze ciasteczka (ok. 0,5 cm) układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Nagrzewamy piekarnik do 180°C w opcji z termoobiegiem.
- Ciastka wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 12-15 minut (aż będą pachnieć i się przyrumienią przy brzegach).
- Wyjmujemy, studzimy.