Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

O właściwościach karobu możecie przeczytać w mojej książce “Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje“, w rozdziale MAGiczne Produkty.

Ciasteczka owsiane karobowe z amarantusem bez glutenu

Ciasteczka owsiane karobowe z amarantusem

Ciasteczka owsiane karobowe z amarantusem powstały pod wpływem chwili i ochoty na „czekoladowy” amarantus.
Są kruche, sycące, o czekoladowym smaku, śniadaniowe i bez grama cukru.
Takie ciasteczka świetnie sprawdzą się na II śniadanie do szkoły, na wycieczkę, podwieczorek czy urodzinową imprezę.
Zapraszam i życzę Smacznego!
Czas przygotowania 15 minuty
Czas pieczenia 15 minuty
Ilość porcji 12 szt. o średnicy 6 cm

Składniki
  

  • 125 g stopionej wegańskiej margaryny lub 100 ml oleju roślinnego
  • 50 ml melasy z chleba świętojańskiego
  • 75 g mąki owsianej bezglutenowej
  • 25 g mąki amarantusowej
  • 2 łyżki karobu w proszku
  • szczypta soli himalajskiej
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka inuliny w proszku można pominąć
  • 150 g płatków owsianych bezglutenowych
  • 3 łyżki amarantusa ekspandowanego
  • 2-3 łyżki rodzynek lub żurawiny suszonej można pominąć
  • 50-75 ml napoju jaglanego lub wody

Przygotowanie
 

  • Mąki, płatki, szczyptę soli, inulinę, proszek do pieczenia, karob w proszku oraz amarantus ekspandowany umieszczamy w misce, dodajemy żurawinę, mieszamy.
  • Stopioną margarynę łączymy z melasą karobową, przelewamy do suchych składników, miksujemy.
  • Dolewamy mleko lub wodę, miksujemy, pozostawiamy na 3 minuty (ciasto ma się kleić, jeśli składniki się nie zlepiają dodajemy stopniowo jeszcze więcej płynu).
  • Z całości ciasta odrywamy porcję, ugniatamy ją w dłoniach i formujemy grubsze ciasteczka (ok. 0,5 cm) układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Nagrzewamy piekarnik do 180°C w opcji z termoobiegiem.
  • Ciastka wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 12-15 minut (aż będą pachnieć i się przyrumienią przy brzegach).
  • Wyjmujemy, studzimy.

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating