Bułeczki śniadaniowe na drożdżach
Czas przygotowania 2 godziny godzin
Czas pieczenia 30 minuty min.
Ilość porcji 8 sztuk
Składniki
- 280–300 ml ciepłej wody
- 20 g świeżych drożdży
- 2 łyżki syropu klonowego lub miodu jeśli dozwolony
- 220 g mąki orkiszowej typ 700
- 200 g mąki orkiszowej razowej typ 2000
- 1 łyżka dodatkowej mąki
- 1 łyżeczka soli himalajskiej lub morskiej
- 2 łyżki oleju roślinnego lub oliwy
Przygotowanie
- Odmierzamy 80 ml ciepłej wody z porcji 280 ml i rozprowadzamy w niej drożdże, dodajemy jedną łyżkę syropu klonowego i jedną pełną łyżkę dodatkowej mąki i mieszamy do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
- W dużej misce przesiewamy mąkę i sól, mieszamy. Wlewamy rozczyn i łyżkę syropu klonowego.
- Dodajemy stopniowo ciepłą wodę, przez 5 minut wyrabiamy ciasto, dolewamy olej i wyrabiamy kolejne 5 minut.
- Ciasto powinno mieć elastyczną konsystencję i odstawać od ręki (jeśli wydaje się za twarde, dodajemy po łyżce wody i wyrabiamy dalej).
- Wyrobione ciasto smarujemy olejem, przekładamy do czystej miski, także nasmarowanej olejem, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce (aż podwoi się objętości) na półtorej godziny.
- Wyrośnięte ciasto odgazowujemy i przekładamy na blat wysmarowany olejem, chwilę wyrabiamy. Tworzymy kulę, spłaszczamy ją ręką, by uzyskać okrąg o średnicy około 20 cm, i dzielimy ciasto na osiem równych części.
- Dłonie smarujemy olejem i formujemy bułki.
- Bułki układamy w odległości około 3 cm jedną od drugiej na wcześniej przygotowanej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy je czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na czas nagrzewania się piekarnika.
- Nagrzewamy piekarnik do 200°C w opcji góra–dół.
- Wyrośnięte bułki delikatnie smarujemy wodą lub śmietaną roślinną i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
- Pieczemy 10 minut w temperaturze 200°C, następnie obniżamy temperaturę do 180°C i pieczemy 15–20 minut, aż zrobią się rumiane.
- Bułeczki wyjmujemy z piekarnika, studzimy.