Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

  • Do posypania pieczywa możemy użyć ziaren słonecznika, dyni, chia, czarnuszki lub maku. 
  • Bułki te można upiec także w prodiżu, co sprawdziłam podczas wakacji, gdy nie mogłam korzystać z piekarnika.
  • Bułeczek orkiszowych nie mogą spożywać osoby na diecie bezglutenowej, ponieważ orkisz zawiera gluten.
  • Orkisz to zboże, które jest źródłem żelaza
    (4,44 mg/100 g), magnezu (136 mg/100 g), potasu (388 mg/100 g), a także cynku (3,28 mg/100 g).
  • Bułeczki te mogą spożywać dzieci powyżej 18. miesiąca życia. 

Bułeczki śniadaniowe na drożdżach

Bułeczki śniadaniowe na drożdżach

Czas przygotowania 2 godziny
Czas pieczenia 30 minuty
Ilość porcji 8 sztuk

Składniki
  

  • 280–300 ml ciepłej wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki syropu klonowego lub miodu jeśli dozwolony
  • 220 g mąki orkiszowej typ 700
  • 200 g mąki orkiszowej razowej typ 2000
  • 1 łyżka dodatkowej mąki
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej lub morskiej
  • 2 łyżki oleju roślinnego lub oliwy

Przygotowanie
 

  • Odmierzamy 80 ml ciepłej wody z porcji 280 ml i rozprowadzamy w niej drożdże, dodajemy jedną łyżkę syropu klonowego i jedną pełną łyżkę dodatkowej mąki i mieszamy do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
  • W dużej misce przesiewamy mąkę i sól, mieszamy. Wlewamy rozczyn i łyżkę syropu klonowego.
  • Dodajemy stopniowo ciepłą wodę, przez 5 minut wyrabiamy ciasto, dolewamy olej i wyrabiamy kolejne 5 minut.
  • Ciasto powinno mieć elastyczną konsystencję i odstawać od ręki (jeśli wydaje się za twarde, dodajemy po łyżce wody i wyrabiamy dalej).
  • Wyrobione ciasto smarujemy olejem, przekładamy do czystej miski, także nasmarowanej olejem, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce (aż podwoi się objętości) na półtorej godziny.
  • Wyrośnięte ciasto odgazowujemy i przekładamy na blat wysmarowany olejem, chwilę wyrabiamy. Tworzymy kulę, spłaszczamy ją ręką, by uzyskać okrąg o średnicy około 20 cm, i dzielimy ciasto na osiem równych części.
  • Dłonie smarujemy olejem i formujemy bułki.
  • Bułki układamy w odległości około 3 cm jedną od drugiej na wcześniej przygotowanej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy je czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na czas nagrzewania się piekarnika. 
  • Nagrzewamy piekarnik do 200°C w opcji góra­–dół.
  • Wyrośnięte bułki delikatnie smarujemy wodą lub śmietaną roślinną i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
  • Pieczemy 10 minut w temperaturze 200°C, następnie obniżamy temperaturę do 180°C i pieczemy 15–20 minut, aż zrobią się rumiane.
  • Bułeczki wyjmujemy z piekarnika, studzimy.

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating