Bułeczki gryczane z kapustą i grzybami
Takie bułeczki możemy przygotować z różnym wypełnieniem lub upiec bez dodatków. W diecie alergika, ze względu na wysoką zawartość histaminy, kiszona kapusta podobnie jak kiszone ogórki powinny być ograniczone w diecie. Raz na 4–5 dni warto jednak podawać kiszonki ze względu na zawartość witamin C, E, B oraz minerałów takich jak wapń, magnez, żelazo i potas.
Czas przygotowania 2 godziny godzin 15 minuty min.
Ilość porcji 9 sztuk
Składniki
na farsz
- 25 g suszonych grzybów opcjonalnie
- 250 g kiszonej kapusty
- 1/2 białej cebuli
- 2–3 łyżki oleju z pestek winogron
- sól morska
- świeżo zmielony pieprz biały lub syczuański do smaku
na ciasto
- 75 g purée z upieczonej dyni*
- 100 g wegańskiej margaryny o temperaturze pokojowej
- 225 g mąki z kaszy gryczanej niepalonej
- 125 g mąki teff jasnej
- 35 g świeżych drożdży
- 1 łyżka syropu klonowego
- 3/4 łyżeczki soli morskiej
Przygotowanie
- Przygotowujemy purée z dyni.
- Ostudzone purée miksujemy z miękką margaryną na gładki krem.
- Mąkę przesiewamy, mieszamy.
- Drożdże kruszymy, polewamy syropem klonowym, zalewamy 100 ml ciepłej wody, dodajemy dwie łyżki mąki, wyrabiamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
- Do przesianej mąki dodajemy sól, mieszamy, wlewamy rozczyn, resztę ciepłej wody, wyrabiamy. Porcjami dodajemy margarynę zmiksowaną z dynią, wyrabiamy ciasto przez 5–7 minut, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
- Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
- Ciasto przekładamy na stolnicę posmarowaną olejem, lekko zagniatamy, odrywamy kawałek ciasta, formujemy bułeczkę o średnicy 5–7 cm, kciukiem robimy w jej środku wgłębienie i umieszczamy w nim 1–2 łyżeczki farszu. Ciasto składamy na pół, zlepiamy jego brzegi, w dłoniach ponownie formujemy bułeczkę i układamy ją na przygotowanej blaszce zlepieniem do dołu. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia, przykrywamy ściereczką (bułeczki tylko nieznacznie urosną).
- Nagrzewamy piekarnik do 200°C w opcji góra–dół.
- Bułeczki delikatnie smarujemy ciepłą wodą lub bezglutenową śmietaną, nacinamy na nich krzyżyk, wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 10 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy 20–25 minut.
farsz
- Grzyby płuczemy, zalewamy wrzątkiem, gotujemy do miękkości około 30 minut, odcedzamy, studzimy, kroimy w drobną kostkę.
- Kapustę płuczemy, drobno kroimy, zalewamy wrzącą wodą, gotujemy do miękkości 20–30 minut, odcedzamy.
- Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju szklimy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy ugotowaną kapustę i pokrojone grzyby, podlewamy kilkoma łyżkami wody, dusimy chwilę, doprawiamy do smaku, a gdy woda wyparuje, odstawiamy do przestudzenia.