Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

  • Na dynię powinny uważać osoby z alergią na chwasty oraz pyłki drzew i traw.
  • Kasza gryczana i mąka z niej zrobiona to źródło białka, błonnika pokarmowego (10 g/100 g), żelaza (2,2 mg/100 g), magnezu (231 mg/100 g), potasu (460 mg/100 g) oraz również niezbędnego dla naszego organizmu cynku (2,4 mg/100 g).
  • Bułeczki z nadzieniem z samej kiszonej kapusty mogą w małej ilości spożywać dzieci, które ukończyły 4. rok życia.

Bułeczki gryczane z kapustą i grzybami

Bułeczki gryczane z kapustą i grzybami

Takie bułeczki możemy przygotować z różnym wypełnieniem lub upiec bez dodatków. W diecie alergika, ze względu na wysoką zawartość histaminy, kiszona kapusta  podobnie jak kiszone ogórki powinny być ograniczone w diecie. Raz na 4–5 dni warto jednak podawać kiszonki ze względu na zawartość witamin C, E, B oraz minerałów takich jak  wapń, magnez, żelazo i potas.
Czas przygotowania 2 godziny 15 minuty
Ilość porcji 9 sztuk

Składniki
  

na farsz

  • 25 g suszonych grzybów opcjonalnie
  • 250 g kiszonej kapusty
  • 1/2 białej cebuli
  • 2–3 łyżki oleju z pestek winogron
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz biały lub syczuański do smaku

na ciasto

  • 75 g purée z upieczonej dyni*
  • 100 g wegańskiej margaryny o temperaturze pokojowej
  • 225 g mąki z kaszy gryczanej niepalonej
  • 125 g mąki teff jasnej
  • 35 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 3/4 łyżeczki soli morskiej

Przygotowanie
 

  • Przygotowujemy purée z dyni.
  • Ostudzone purée miksujemy z miękką margaryną na gładki krem.
  • Mąkę przesiewamy, mieszamy.
  • Drożdże kruszymy, polewamy syropem klonowym, zalewamy 100 ml ciepłej wody, dodajemy dwie łyżki mąki, wyrabiamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
  • Do przesianej mąki dodajemy sól, mieszamy, wlewamy rozczyn, resztę ciepłej wody, wyrabiamy. Porcjami dodajemy margarynę zmiksowaną z dynią, wyrabiamy ciasto przez 5–7 minut, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
  • Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
  • Ciasto przekładamy na stolnicę posmarowaną olejem, lekko zagniatamy, odrywamy kawałek ciasta, formujemy bułeczkę o średnicy 5–7 cm, kciukiem robimy w jej środku wgłębienie i umieszczamy w nim 1–2 łyżeczki farszu. Ciasto składamy na pół, zlepiamy jego brzegi, w dłoniach ponownie formujemy bułeczkę i układamy ją na przygotowanej blaszce zlepieniem do dołu. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia, przykrywamy ściereczką (bułeczki tylko nieznacznie urosną).
  • Nagrzewamy piekarnik do 200°C w opcji góra–dół.
  • Bułeczki delikatnie smarujemy ciepłą wodą lub bezglutenową śmietaną, nacinamy na nich krzyżyk, wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 10 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy 20–25 minut.

farsz

  • Grzyby płuczemy, zalewamy wrzątkiem, gotujemy do miękkości około 30 minut, odcedzamy, studzimy, kroimy w drobną kostkę.
  • Kapustę płuczemy, drobno kroimy, zalewamy wrzącą wodą, gotujemy do miękkości 20–30 minut, odcedzamy.
  • Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju szklimy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy ugotowaną kapustę i pokrojone grzyby, podlewamy kilkoma łyżkami wody, dusimy chwilę, doprawiamy do smaku, a gdy woda wyparuje, odstawiamy do przestudzenia.

Dodatkowe informacje

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating