Brownie fasolowe z karobem
Brownie fasolowe z karobem bez cukru i mąki to potrawa, którą możemy podać zarówno na śniadanie jak i na deser.Sycące, delikatnie słodkie, smakuje najlepiej z musem owocowym.Zapraszam i życzę Smacznego!
Czas przygotowania 20 minuty min.
Czas pieczenia 20 minuty min.
Ilość porcji 9 porcji
Składniki
- 450 g ugotowanej czerwonej fasoli lub fasoli adzuki ok. 200 g suchej
- 2 łyż. karobu w proszku
- 50 g płatków owsianych bezglutenowych
- szczypta soli morskiej
- 50 ml oleju z pestek winogron lub kokosowego
- 125 ml melasy karobowej
- 1 łyż. ekstraktu waniliowego
- 2 łyżecz. proszku do pieczenia bez fosforanów
- polewa karobowa
- mus malinowy lub mus z innych, dozwolonych owoców
Przygotowanie
- Fasolę namaczamy na noc, odcedzamy, zalewamy świeżą wodą, gotujemy do miękkości ok 50 minut, studzimy, dwukrotnie przekręcamy przez maszynkę.
- Następnie dodajemy płatki owsiane, proszek do pieczenia, przesiany karob w proszku, szczyptę soli.
- Potem ekstrakt waniliowy mieszamy z melasą karobową i olejem, podgrzewamy, wlewamy do pozostałych składników, miksujemy na gładki krem.
- Nagrzewamy piekarnik do 170°C w opcji z termoobiegiem.
- Formę o wymiarach 20 cm x 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, wypełniamy przygotowaną masą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Na koniec wyjmujemy, studzimy, kroimy w kwadraty, dekorujemy polewą karobową.
- Podajemy z dodatkiem musu z malin lub innych dozwolonych owoców.