Bigos wegański z soczewicą
Bazując na tym daniu, możemy przygotować kilka tradycyjnych potraw. Jeśli dodamy grzyby, a zrezygnujemy z soczewicy, otrzymamy wigilijną kapustę z grzybami. Kiedy zamiast soczewicy ugotujemy żółty groch, na stole pojawi się wigilijna kapusta z grochem. Soczewica wspaniale zastępuje mięso, tak więc jej dodatek sprawia, że otrzymujemy wegański, tradycyjny bigos.
Czas przygotowania 2 godziny godzin 25 minuty min.
Składniki
- 700 g kiszonej kapusty
- 700 g białej kapusty
- ok. 100 g zielonej soczewicy
- 1 biała cebula
- pół cebuli czerwonej
- 10 szt. wędzonych śliwek niesiarkowanych
- 0,75-1 l. wywaru warzywnego lub wody lub wody
- sól morska lub himalajska
- 5 łyż. oleju roślinnego np. rzepakowego
- 2 łyż. syropu klonowego
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 10 ziaren pieprzu białego
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 4 goździki
- 2 liście laurowe
- 1/2-1 łyżecz. kminku
- świeżo zmielony pieprz biały do smaku
Przygotowanie
- Kiszoną kapustę płuczemy i drobno kroimy.
- W dużym garnku, najlepiej z grubym dnem, rozgrzewamy olej, szklimy na nim drobno pokrojoną białą cebulę i czosnek.
- Dodajemy kiszoną kapustę, listki laurowe, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, kminek, syrop klonowy i cebulę czerwoną.
- Zalewamy całość mniej więcej 700 ml wywaru warzywnego, dodajemy łyżeczkę soli i gotujemy na małym ogniu przez godzinę, od czasu do czasu mieszamy drewnianą łyżką.
- Zieloną soczewicę namaczamy na około 20 minut, odlewamy wodę, w której się moczyła, dolewamy świeżej i gotujemy około 15 minut na półtwardo z dodatkiem 1/4 łyżeczki soli. Odcedzamy.
- Białą kapustę szatkujemy, sparzamy wrzątkiem, dodajemy do garnka z kiszoną kapustą, dolewamy wodę do wysokości kapusty, gotujemy pół godziny, odstawiamy.
- Na drugi dzień dodajemy ugotowaną soczewicę, śliwki pokrojone w paski oraz porcję wywaru lub wody – około 300 ml.
- Na małym ogniu ponownie gotujemy bigos przez godzinę, odstawiamy.
- Wieczorem jeszcze raz zagotowujemy bigos przez 15 minut, podlewając wodą, aby kapusta się nie przypaliła.
- Doprawiamy do smaku pieprzem i solą.