Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

  • Na danie to muszą uważać osoby z alergią na soję, gdyż między nią a soczewicą mogą zachodzić reakcje krzyżowe.
  • Ze względu na kapustę kiszoną, która jest produktem wysokohistaminowym, na danie to powinny uważać osoby z nietolerancją histaminy.
  • Soczewica to bardzo dobre źródło białka (25,4 g/100 g), błonnika pokarmowego (8,9 g/100 g), a także magnezu (71 mg/100 g), żelaza (5,8 mg/100 g) oraz witamin z grupy B2.
  • Bigos przeznaczony jest dla dzieci po 5. roku życia.

Bigos wegański z soczewicą

Bigos wegański z soczewicą

Bazując na tym daniu, możemy przygotować kilka tradycyjnych potraw. Jeśli dodamy grzyby, a zrezygnujemy z soczewicy, otrzymamy wigilijną kapustę z grzybami. Kiedy zamiast soczewicy ugotujemy żółty groch, na stole pojawi się wigilijna kapusta z grochem. Soczewica wspaniale zastępuje mięso, tak więc jej dodatek sprawia, że otrzymujemy wegański, tradycyjny bigos.
Czas przygotowania 2 godziny 25 minuty

Składniki
  

  • 700 g kiszonej kapusty
  • 700 g białej kapusty
  • ok. 100 g zielonej soczewicy
  • 1 biała cebula
  • pół cebuli czerwonej
  • 10 szt. wędzonych śliwek niesiarkowanych
  • 0,75-1 l. wywaru warzywnego lub wody lub wody
  • sól morska lub himalajska
  • 5 łyż. oleju roślinnego np. rzepakowego
  • 2 łyż. syropu klonowego
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 10 ziaren pieprzu białego
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 goździki
  • 2 liście laurowe
  • 1/2-1 łyżecz. kminku
  • świeżo zmielony pieprz biały do smaku

Przygotowanie
 

  • Kiszoną kapustę płuczemy i drobno kroimy.
  • W dużym garnku, najlepiej z grubym dnem, rozgrzewamy olej, szklimy na nim drobno pokrojoną białą cebulę i czosnek.
  • Dodajemy kiszoną kapustę, listki laurowe, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, kminek, syrop klonowy i cebulę czerwoną.
  • Zalewamy całość mniej więcej 700 ml wywaru warzywnego, dodajemy łyżeczkę soli i gotujemy na małym ogniu przez godzinę, od czasu do czasu mieszamy drewnianą łyżką.
  • Zieloną soczewicę namaczamy na około 20 minut, odlewamy wodę, w której się moczyła, dolewamy świeżej i gotujemy około 15 minut na półtwardo z dodatkiem 1/4 łyżeczki soli. Odcedzamy.
  • Białą kapustę szatkujemy, sparzamy wrzątkiem, dodajemy do garnka z kiszoną kapustą, dolewamy wodę do wysokości kapusty, gotujemy pół godziny, odstawiamy.
  • Na drugi dzień dodajemy ugotowaną soczewicę, śliwki pokrojone w paski oraz porcję wywaru lub wody – około 300 ml.
  • Na małym ogniu ponownie gotujemy bigos przez godzinę, odstawiamy.
  • Wieczorem jeszcze raz zagotowujemy bigos przez 15 minut, podlewając wodą, aby kapusta się nie przypaliła.
  • Doprawiamy do smaku pieprzem i solą.

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating