Bezglutenowe wegańskie placuszki bananowe
Placuszki, pankejki i naleśniki to dania, które nasze dzieci lubią chyba najbardziej.Stworzyłam ich już całe mnóstwo, ale mam zamiar wyczarować ich jeszcze więcej zarówno na słodko, jak i na wytrawnie.Tymczasem zapraszam Cię po przepis na bezglutenowe wegańskie placuszki bananowe, które wyczarowałam na indywidualną prośbę mamy Bartka.Daj znać czy Tobie też posmakowały!
Czas przygotowania 20 minuty min.
Ilość porcji 9 szt.
Składniki
- 100 ml deseru konopnego/jogurtu Sojade lub jogurtu kokosowego np. Planton
- 100 g banana
- 1 łyżecz. soku z cytryny można pominąć
- 1 łyż. syropu klonowego
- 50 g mąki z sorgo lub gryczanej niepalonej
- 500 g skrobi ziemniaczanej lub 75 g skrobi z tapioki
- mała szczypta soli
- 1/3 łyżecz. sody oczyszczonej lub 1 łyżeczka kamienia winnego
- olej do smażenia
dodatkowo
- świeże owoce do ustrojenia
- frużelina owocowa np. jagodowa ze str. 129 w książce “Mama Alergika Gotuje z dziećmi. Dania na wiosnę i lato”
- syrop klonowy
Przygotowanie
- Jogurt, banan, sok z cytryny i syrop klonowy blendujemy na mus, dodajemy przesianą mąkę i skrobię, sodę i szczyptę soli.
- Miksujemy, odstawiamy na chwilę by ciasto odpoczęło.
- Na rozgrzanej patelni z dodatkiem niewielkiej ilości oleju smażymy nieduże placki, rumienimy z każdej ze stron.
- Podajemy na ciepło z frużeliną owocową, z dżemem lub syropem klonowym.