Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Bezglutenowe wegańskie placuszki bananowe

Bezglutenowe wegańskie placuszki bananowe

Placuszki, pankejki i naleśniki to dania, które nasze dzieci lubią chyba najbardziej.
Stworzyłam ich już całe mnóstwo, ale mam zamiar wyczarować ich jeszcze więcej zarówno na słodko, jak i na wytrawnie.
Tymczasem zapraszam Cię po przepis na bezglutenowe wegańskie placuszki bananowe, które wyczarowałam na indywidualną prośbę mamy Bartka.
Daj znać czy Tobie też posmakowały!
Czas przygotowania 20 minuty
Ilość porcji 9 szt.

Składniki
  

  • 100 ml deseru konopnego/jogurtu Sojade lub jogurtu kokosowego np. Planton
  • 100 g banana
  • 1 łyżecz. soku z cytryny można pominąć
  • 1 łyż. syropu klonowego
  • 50 g mąki z sorgo lub gryczanej niepalonej
  • 500 g skrobi ziemniaczanej lub 75 g skrobi z tapioki
  • mała szczypta soli
  • 1/3 łyżecz. sody oczyszczonej lub 1 łyżeczka kamienia winnego
  • olej do smażenia

dodatkowo

  • świeże owoce do ustrojenia
  • frużelina owocowa np. jagodowa ze str. 129 w książce “Mama Alergika Gotuje z dziećmi. Dania na wiosnę i lato”
  • syrop klonowy

Przygotowanie
 

  • Jogurt, banan, sok z cytryny i syrop klonowy blendujemy na mus, dodajemy przesianą mąkę i skrobię, sodę i szczyptę soli.
  • Miksujemy, odstawiamy na chwilę by ciasto odpoczęło.
  • Na rozgrzanej patelni z dodatkiem niewielkiej ilości oleju smażymy nieduże placki, rumienimy z każdej ze stron.
  • Podajemy na ciepło z frużeliną owocową, z dżemem lub syropem klonowym.

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating