Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Batony energetyczne z chia

Batony energetyczne z chia

Nie jestem zwolenniczką gotowych batonów energetycznych, wolę wyczarować własne.
Takie batony energetyczne chia wymyśliłam głównie z myślą o sobie. Bieganie stało się moją kolejną pasją, a przygotowania do maratonu jeszcze bardziej wpłynęły na moje działania w kuchni.
Moje batony energetyczne chia sprawdzą się podczas długich wybiegań i także podczas maratonu.
Czas przygotowania 15 minuty
Czas pieczenia 20 minuty
Ilość porcji 10 szt.

Składniki
  

  • 150 g płatków owsianych bezglutenowych
  • 25 g płatków amarantusowych lub jaglanych
  • 50 g nasion chia
  • 50 g rodzynek
  • 75 g mąki owsianej bezglutenowej lub ryżowej
  • szczypta soli himalajskiej
  • 1 łyżecz. bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 łyż. inuliny w proszku można pominąć
  • 100 ml oleju z pestek winogron
  • 75 ml melasy z chleba świętojańskiego
  • 50 ml wody

Przygotowanie
 

  • Mąki, płatki, szczyptę soli, inulinę, proszek do pieczenia, nasiona chia i rodzynki umieszczamy w misce, mieszamy.
  • Olej łączymy z melasą karobową, miksujemy przelewamy do suchych składników, miksujemy.
  • Dolewamy wodę, miksujemy na najmniejszych obrotach, pozostawiamy na 3 minuty (ciasto ma się kleić, jeśli składniki się nie zlepiają dodajemy stopniowo jeszcze więcej płynu).
  • Ciasto wykładamy w foremce wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia, dociskamy masę do dna tworząc zwartą całość.
  • Nagrzewamy piekarnik do 170°C w opcji z termoobiegiem.
  • Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 minut.
  • Wyjmujemy, studzimy, kroimy po wystudzeniu.

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating