Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

  • Przepis na wywar warzywny znajduje się w mojej pierwszej książce „Mama alergika gotuje. Tradycyjnie”. Wywar przygotowujemy bez kapusty włoskiej, możemy za to dodać do niego suszone grzyby.
  • Jeśli nie mamy zakwasu, zupę możemy doprawić sokiem z cytryny lub naturalnym octem jabłkowym.
  • Jeśli zastosujemy zdrowe i ekologiczne buraki, będą one słodkie i soczyste. Barszcz nie wymaga wówczas doprawiania cukrem czy syropem roślinnym.
  • Buraki do diety dziecka można wprowadzić po 7. miesiącu życia. Najlepiej w postaci ugotowanej, bez dodatku soli, pieprzu czy cukru, tak by dziecko poznało ich „naturalny” smak.
  • Buraki dostarczają witaminy C, witamin z grupy B, a także żelaza (1,7 mg/100 g) i potasu (348 mg/100 g).
  • Taki barszcz można podawać dzieciom od 2. roku życia.

Barszcz wigilijny (babci Broni)

Barszcz Wigilijny (babci Broni)

Smak domowego, klarownego barszczu zależy od jakości buraków. Im bardziej soczyste i słodkie, tym barszcz bardziej esencjonalny i smaczny. Możemy go przygotować na wywarze z warzyw lub w wersji postnej na wodzie. Ilość użytego zakwasu zależy od nas. Dla alergików lepiej przyrządźmy mniej kwaśną wersję tej zupy.
Czas przygotowania 1 godzina
Ilość porcji 4 litry

Składniki
  

  • 5 litrów wywaru warzywnego lub wody
  • 3 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego opcjonalnie
  • 1 kg czerwonych buraków
  • 1 czerwona cebula
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron
  • zakwas z buraków*
  • sól morska do smaku
  • świeżo zmielony pieprz biały do smaku

Przygotowanie
 

  • Wodę lub wywar zagotowujemy z dodatkiem listków laurowych i ziela angielskiego.
  • Buraki myjemy, obieramy, kroimy w plastry, dodajemy do wywaru wraz z przyrumienioną na oleju, drobno pokrojoną cebulą.
  • Gotujemy, aż buraki będą miękkie, łyżka po łyżce dodajemy zakwas z buraków i sprawdzamy, czy smak nam odpowiada.
  • Doprawiamy zupę solą i pieprzem.
  • Barszcz powinien być klarowny, więc przed podaniem przecedzamy go przez sito lub durszlak.

Dodatkowe informacje

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating