Barszcz Wigilijny (babci Broni)
Smak domowego, klarownego barszczu zależy od jakości buraków. Im bardziej soczyste i słodkie, tym barszcz bardziej esencjonalny i smaczny. Możemy go przygotować na wywarze z warzyw lub w wersji postnej na wodzie. Ilość użytego zakwasu zależy od nas. Dla alergików lepiej przyrządźmy mniej kwaśną wersję tej zupy.
Czas przygotowania 1 godzina godzinę
Ilość porcji 4 litry
Składniki
- 5 litrów wywaru warzywnego lub wody
- 3 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego opcjonalnie
- 1 kg czerwonych buraków
- 1 czerwona cebula
- 3 łyżki oleju z pestek winogron
- zakwas z buraków*
- sól morska do smaku
- świeżo zmielony pieprz biały do smaku
Przygotowanie
- Wodę lub wywar zagotowujemy z dodatkiem listków laurowych i ziela angielskiego.
- Buraki myjemy, obieramy, kroimy w plastry, dodajemy do wywaru wraz z przyrumienioną na oleju, drobno pokrojoną cebulą.
- Gotujemy, aż buraki będą miękkie, łyżka po łyżce dodajemy zakwas z buraków i sprawdzamy, czy smak nam odpowiada.
- Doprawiamy zupę solą i pieprzem.
- Barszcz powinien być klarowny, więc przed podaniem przecedzamy go przez sito lub durszlak.