Barszcz czerwony z fasolą i wiśniami
Zapraszam na letni barszcz czerwony i życzę Smacznego!
Czas przygotowania 1 godzina godzinę 10 minuty min.
Ilość porcji 4
Składniki
- 2 buraki czerwone eko
- 4 większe ziemniaki ok. 400 g
- 2 marchewki ok. 200 g
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- świeża natka pietruszki
- lubczyk świeży lub suszony
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren pieprzu czarnego
- 200 ml soku naturalnego z buraków
- 10 wiśni
- ok. 200 g fasolki ugotowanej lub z puszki np. fasola Borlotti
- sól himalajska drobna
dodatkowo:
- roślinna śmietana bezglutenowa
- naturalny sok z wiśni do smaku
Przygotowanie
- Buraki myjemy, obieramy przekrawamy na ćwiartki, wkładamy do gotującej się wody (ok. 750 ml), gotujemy prawie do miękkości ok. 30 minut.
- Ugotowane buraki wyjmujemy, studzimy, ścieramy na grubych oczkach tarki, wodę zostawiamy.
- Marchew myjemy, obieramy i kroimy w słupki.
- Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy w kostkę.
- Połówki cebuli rumienimy na suchej patelni.
- W ok. 2 l garnku gotujemy 1,5 l wody, dodajemy liście laurowe, ziele i ziarenka pieprzu, lubczyk i natkę pietruszki.
- Dokładamy marchew, zrumienioną cebulę, ziemniaki i ząbek czosnku, gotujemy przez ok. 15 minut.
- Dodajemy starte ugotowane buraczki i wodę z gotowania buraków, gotujemy 10 minut.
- Wlewamy sok z buraków i dodajemy wypestkowane wiśnie oraz przepłukaną ugotowaną fasolę, gotujemy przez 5 minut.
- Doprawiamy do smaku solą, naturalnym sokiem z wiśni i pieprzem.
- Podajemy z roślinną śmietaną bezglutenową.