Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Barszcz czerwony z fasolą i wiśniami

Barszcz czerwony z fasolą i wiśniami

Zapraszam na letni barszcz czerwony i życzę Smacznego!
Czas przygotowania 1 godzina 10 minuty
Ilość porcji 4

Składniki
  

  • 2 buraki czerwone eko
  • 4 większe ziemniaki ok. 400 g
  • 2 marchewki ok. 200 g
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • świeża natka pietruszki
  • lubczyk świeży lub suszony
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu czarnego
  • 200 ml soku naturalnego z buraków
  • 10 wiśni
  • ok. 200 g fasolki ugotowanej lub z puszki np. fasola Borlotti
  • sól himalajska drobna

dodatkowo:

  • roślinna śmietana bezglutenowa
  • naturalny sok z wiśni do smaku

Przygotowanie
 

  • Buraki myjemy, obieramy przekrawamy na ćwiartki, wkładamy do gotującej się wody (ok. 750 ml), gotujemy prawie do miękkości ok. 30 minut.
  • Ugotowane buraki wyjmujemy, studzimy, ścieramy na grubych oczkach tarki, wodę zostawiamy.
  • Marchew myjemy, obieramy i kroimy w słupki.
  • Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy w kostkę.
  • Połówki cebuli rumienimy na suchej patelni.
  • W ok. 2 l garnku gotujemy 1,5 l wody, dodajemy liście laurowe, ziele i ziarenka pieprzu, lubczyk i natkę pietruszki.
  • Dokładamy marchew, zrumienioną cebulę, ziemniaki i ząbek czosnku, gotujemy przez ok. 15 minut.
  • Dodajemy starte ugotowane buraczki i wodę z gotowania buraków, gotujemy 10 minut.
  • Wlewamy sok z buraków i dodajemy wypestkowane wiśnie oraz przepłukaną ugotowaną fasolę, gotujemy przez 5 minut.
  • Doprawiamy do smaku solą, naturalnym sokiem z wiśni i pieprzem.
  • Podajemy z roślinną śmietaną bezglutenową.

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating