Babka marmurkowa z polewą karobową
Taką babkę możemy przygotować nie tylko od święta. Przypomina babkę piaskową oraz ciasto typu zebra.
Czas przygotowania 15 minuty min.
Czas pieczenia 45 minuty min.
Ilość porcji 1 sztuka o średnicy 20 cm
Składniki
mokre
- 125 ml oleju roślinnego
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
- 125 ml napoju orkiszowego
- 150 ml świeżego soku z pomarańczy lub naturalnego soku jabłkowego
suche
- 400 g orkiszowej jasnej
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia bez fosforanów
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 60–100 g drobnego cukru trzcinowego
- 2 łyżki karobu w proszku + 2 łyżki wody do części z karobem
- bułka tarta do oprószenia
dodatkowo
- foremka na babkę
- polewa karobowa
Przygotowanie
- Rozgrzewamy piekarnik do 180°C w opcji z termoobiegiem.
- Mokre składniki mieszamy ze sobą w kolejności: olej, ekstrakt z wanilii, mleko, sok.
- Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą, dodajemy cukier, mieszamy.
- Mokre składniki przelewamy do suchych, miksujemy do momentu, aż się połączą.
- Foremkę smarujemy niewielką ilością oleju, oprószamy bułką tartą, 2/3 ciasta przelewamy do foremki.
- Do pozostałego ciasta dodajemy przesiany karob w proszku i dwie łyżki wody, miksujemy, ciemne ciasto przekładamy łyżką do foremki, wykładając je na jasną część ciasta.
- Widelcem zanurzonym w cieście robimy zawijasy, tak aby część ciemnego ciasta połączyła się z jasnym.
- Foremkę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 40–45 minut (przed wyciągnięciem z piekarnika sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy ciasto w środku jest suche, jeśli nie, to zostawiamy je w piekarniku na kolejne 5 minut).
- Upieczone ciasto odstawiamy w formie do przestudzenia na 10 minut, następnie wyjmujemy z foremki, przekładamy na kratkę i studzimy.
- Schłodzoną babkę dekorujemy polewą karobową.