Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Babkę możemy zrobić także z owocami, np. jagodami, jabłkiem, malinami czy borówkami.

Ciasto można wykorzystać do przygotowania tortu, piekąc w okrągłej formie i tworząc dwa placki.

Babka majonezowa

Babka majonezowa

Czas przygotowania 20 minuty
Czas pieczenia 40 minuty
Ilość porcji 1 szt.

Sprzęt

  • 1 blaszka o wymiarach 26 cm x 11 cm

Składniki
  

  • 200 ml napoju orkiszowego
  • 2 łyż. naturalnego octu jabłkowego
  • 250 g pełnoziarnistej mąki z samopszy
  • 125 g skrobi ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżecz. proszku do pieczenia bez fosforanów
  • 1/3 łyż. sody oczyszczonej
  • 100 g drobnego cukru trzcinowego
  • 150 g majonezu wegańskiego u mnie Cremajo
  • 1 łyż. soku z cytryny można pominąć
  • starta skórka z 1 cytryny bio

Przygotowanie
 

  • Mleko łączymy z octem jabłkowym, odstawiamy na 10 minut.
  • Przesianą mąkę z samopszy umieszczamy w misce, dodajemy skrobię, proszek do pieczenia, sodę i cukier, dokładnie mieszamy.
  • Do kwaśnego napoju dodajemy majonez i blendujemy na gładki płyn.
  • Mokre składniki przelewamy do suchych, mieszamy drewnianą łyżką, nie miksujemy.
  • Nagrzewamy piekarnik do 180°C w opcji z termoobiegiem.
  • Przelewamy ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 40 minut.
  • Wyjmujemy, studzimy na kratce przez minut, zdejmujemy papier i studzimy ponownie.
  • Podajemy posypaną cukrem pudrem lub inuliną.

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating