Babka majonezowa
Czas przygotowania 20 minuty min.
Czas pieczenia 40 minuty min.
Ilość porcji 1 szt.
Sprzęt
- 1 blaszka o wymiarach 26 cm x 11 cm
Składniki
- 200 ml napoju orkiszowego
- 2 łyż. naturalnego octu jabłkowego
- 250 g pełnoziarnistej mąki z samopszy
- 125 g skrobi ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżecz. proszku do pieczenia bez fosforanów
- 1/3 łyż. sody oczyszczonej
- 100 g drobnego cukru trzcinowego
- 150 g majonezu wegańskiego u mnie Cremajo
- 1 łyż. soku z cytryny można pominąć
- starta skórka z 1 cytryny bio
Przygotowanie
- Mleko łączymy z octem jabłkowym, odstawiamy na 10 minut.
- Przesianą mąkę z samopszy umieszczamy w misce, dodajemy skrobię, proszek do pieczenia, sodę i cukier, dokładnie mieszamy.
- Do kwaśnego napoju dodajemy majonez i blendujemy na gładki płyn.
- Mokre składniki przelewamy do suchych, mieszamy drewnianą łyżką, nie miksujemy.
- Nagrzewamy piekarnik do 180°C w opcji z termoobiegiem.
- Przelewamy ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 40 minut.
- Wyjmujemy, studzimy na kratce przez minut, zdejmujemy papier i studzimy ponownie.
- Podajemy posypaną cukrem pudrem lub inuliną.