Babka drożdżowa (babci Broni)
Drożdżowe ciasta to specjalność babci Broni. To właśnie ona wyczarowała wersję bezglutenową tradycyjnej świątecznej babki. Z tego samego ciasta przygotowała także małe babeczki, w sam raz do koszyczka.
Czas przygotowania 1 godzina godzinę 30 minuty min.
Czas pieczenia 40 minuty min.
Ilość porcji 1 sztuka o średnicy 20 centymetrów
Składniki
na rozczyn
- 40 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 50 ml ciepłego mleka bezglutenowego lub wody
- 2 łyżki mąki owsianej bezglutenowej
na ciasto:
- 300 g mąki owsianej bezglutenowej
- 100 g mąki kukurydzianej bezglutenowej
- 100 g mąki z tapioki
- 75 g lub skrobi ziemniaczanej
- szczypta soli morskiej lub himalajskie
- 2 łyżki cukru pudru trzcinowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- starta skórka z jednej cytryny opcjonalnie
- 375 ml ciepłego mleka bezglutenowego (jaglane, owsiane, ryżowe) lub wody
- 50 ml oleju roślinnego (np. rzepakowy)
Przygotowanie
- Na rozczyn: drożdże łączymy z cukrem i ciepłym mlekiem lub wodą, dodajemy mąkę owsianą, mieszamy aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany, odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
- Foremkę na babkę smarujemy olejem, oprószamy mąką bezglutenową
- Mąkę przesiewamy z solą w większej misce, dodajemy cukier puder rozczyn, sok z cytryny i startą skórkę z cytryny
- Ciepłe mleko lub ciepłą wodę dolewamy stopniowo, zarabiamy ciasto około 5 minut (ciasto jest gęste i mokre).
- Dodajemy olej, wyrabiamy ciasto około 5 minut.
- Gotowe ciasto smarujemy olejem, umieszczamy w misce, do wyrośnięcia na mniej więcej godzinę
- Ciasto przekładamy do przygotowanej foremki, ponownie przykrywamy i odstawiamy na 15 minut
- Nagrzewamy piekarnik do 170°C w opcji z termoobiegiem.
- Do nagrzanego piekarnika wstawiamy babkę, pieczemy ją 40–50 minut.
- Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy ciasto jest upieczone w środku. W razie konieczności przykrywamy górę ciasta papierem do pieczenia.