Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

  • Z tego ciasta możemy także przygotować bezglutenowy placek drożdżowy z kruszonką i/lub z owocami, a jeśli zminimalizujemy cukier – chlebek drożdżowy bezglutenowy.
  • Przepis na ciasto drożdżowe z kruszonką na mące orkiszowej znajduje się na stronie 27.
  • Owies to zboże zawierające gluten, dlatego też nie może być spożywany przez osoby z celiakią. Powinny one wybierać produkty owsiane pozbawione glutenu.
  • Mąka owsiana to źródło składników mineralnych takich jak m.in. żelazo, magnez, potas i cynk oraz witamin z grupy B.
  • Babkę tę mogą spożywać w małych ilościach dzieci powyżej 3. roku życia.

Babka drożdżowa (babci Broni)

Babka drożdżowa (babci Broni)

Drożdżowe ciasta to specjalność babci Broni. To właśnie ona wyczarowała wersję bezglutenową tradycyjnej świątecznej babki. Z tego samego ciasta przygotowała także małe babeczki, w sam raz do koszyczka.
Czas przygotowania 1 godzina 30 minuty
Czas pieczenia 40 minuty
Ilość porcji 1 sztuka o średnicy 20 centymetrów

Składniki
  

na rozczyn

  • 40 g świeżych drożdży
  • 1  łyżka cukru trzcinowego
  • 50 ml ciepłego mleka bezglutenowego lub wody
  • 2 łyżki mąki owsianej bezglutenowej

na ciasto:

  • 300 g mąki owsianej bezglutenowej
  • 100 g mąki kukurydzianej bezglutenowej
  • 100 g mąki z tapioki
  • 75 g lub skrobi ziemniaczanej
  • szczypta soli morskiej lub himalajskie
  • 2 łyżki cukru pudru trzcinowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • starta skórka z jednej cytryny opcjonalnie
  • 375 ml ciepłego mleka bezglutenowego (jaglane, owsiane, ryżowe) lub wody
  • 50 ml oleju roślinnego (np. rzepakowy)

Przygotowanie
 

  • Na rozczyn: drożdże łączymy z cukrem i ciepłym mlekiem lub wodą, dodajemy mąkę owsianą, mieszamy aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany, odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
  • Foremkę na babkę smarujemy olejem, oprószamy mąką bezglutenową
  • Mąkę przesiewamy z solą w większej misce, dodajemy cukier puder rozczyn, sok z cytryny i startą skórkę z cytryny
  • Ciepłe mleko lub ciepłą wodę dolewamy stopniowo, zarabiamy ciasto około 5 minut (ciasto jest gęste i mokre).
  • Dodajemy olej, wyrabiamy ciasto około 5 minut.
  • Gotowe ciasto smarujemy olejem, umieszczamy w misce, do wyrośnięcia na mniej więcej godzinę
  • Ciasto przekładamy do przygotowanej foremki, ponownie przykrywamy i odstawiamy na 15 minut
  • Nagrzewamy piekarnik do 170°C w opcji z termoobiegiem.
  • Do nagrzanego piekarnika wstawiamy babkę, pieczemy ją 40–50 minut.
  • Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy ciasto jest upieczone w środku. W razie konieczności przykrywamy górę ciasta papierem do pieczenia.

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating