Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Babeczki nawet po wystudzeniu są mięciutkie.

Możemy je przekroić na pół i podawać z domowym dżemem, kremem jaglanym lub budyniem.

Zamiast banana warto wypróbować mus z pieczonych jabłek, który dodatkowo naturalnie dosłodzi babeczki.

Takie babeczki możemy przygotować również wykorzystując inne kaszki bezglutenowe Helpy.

Takie miękkie babeczki można podawać dzieciom już w 1. roku życia.

Sprawdzą się jako przekąska prosto do rączki. Mogą stanowić osobny posiłek, np. drugie śniadanie.

Wypieki z dodatkiem warzyw to ciekawy sposób, aby dodać do diety jeszcze więcej wartościowych składników.

Szpinak dostarcza potasu, żelaza, wapnia, magnezu, witaminy C oraz kwasu foliowego.

Mąka z ciecierzycy jest jedną z mąk o wyższej zawartości roślinnego białka.

12 sztuk: 1872 kcal

1 sztuka: 156 kcal
Białko: 3 g
Tłuszcze: 10 g
Węglowodany: 12,4 g
Błonnik: 1,5 g
Potas: 73,4 mg
Wapń: 38,2 mg
Żelazo: 0,6 mg
Magnez: 17,2 mg
Witamina A: 88,9 μg
Beta-karoten: 533,4 μg
Witamina E: 2,5 mg
Foliany: 25,8 μg
Witamina C: 9,3 mg

Osoby z alergią na pyłki brzozy i lateks mogą krzyżowo zareagować także na szpinak.

Szpinak jest również źródłem histaminy, dlatego może wywoływać objawy bardzo zbliżone do alergii w tym zmiany skórne.

Dodatkowo, szpinak, podobnie jak szczaw, rabarbar, botwina czy buraki, zawiera dużo kwasu szczawiowego, który może utrudniać wchłanianie wapnia. Warto zadbać o odpowiednią podaż tego składnika, szczególnie pozostając na diecie bezmlecznej i nie łączyć składników bogatych w wapń ze szpinakiem.

Ciecierzyca może wywołać reakcje alergiczne u osób z alergią na soję i inne nasiona roślin strączkowych oraz orzeszki ziemne.

Babeczki szpinakowe z kaszką

Babeczki szpinakowe z kaszką

Temat wprowadzania nowych produktów do diety jest ważny na każdym etapie życia alergika.
Dotyczy nie tylko maluchów, ale również dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym, a nawet osób dorosłych.
Zapraszam i życzę smacznego! Dzisiejszy przepis pochodzi z e-booka “Rozszerzanie diety z HELPĄ. Przepisy dla Alergika”.
Czas przygotowania 20 minuty
Ilość porcji 12 szt.
Kalorie 156 kcal

Składniki
  

  • 150 g młodego szpinaku
  • 100 ml oleju roślinnego np. rzepakowego
  • 2 łyż. soku z cytryny
  • 75 g dojrzałego banana
  • 50 g skrobi z tapioki
  • 2 łyż. bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 75 g mąki z ciecierzycy
  • 75 g kaszki z komosy ryżowej i prosa marki HELPA
  • 25 g świeżo zmielonego siemienia lnianego złocistego
  • 100 ml gorącej przegotowanej wody

Przygotowanie
 

  • W blenderze umieszczamy umyty szpinak, sok z cytryny, olej oraz banan, miksujemy na gładki płyn.
  • W misce umieszczamy przesianą mąkę z ciecierzycy, skrobię, kaszkę i proszek do pieczenia, mieszamy.
  • Świeżo zmielone siemię lniane zalewamy gorącą wodą, dokładnie mieszamy aż powstanie kleista papka i odstawiamy na 2-3 minuty.
  • Do suchych składników wlewamy płyn szpinakowy i miksujemy.
  • Dodajemy ciepłą papkę z siemienia lnianego i ponownie miksujemy aż ciasto stanie się pulchne i jednolite.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 170°C w opcji góra-dół.
  • Blaszkę do pieczenia babeczek wypełniamy papierowymi papilotkami.
  • Papilotki napełniamy przygotowanych ciastem, do ¾ ich wysokości.
  • Blaszkę z babeczkami wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 30-35 minut, aż się przyrumienią.
  • Gotowe babeczki wyjmujemy i studzimy na kratce.

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating