Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Żurek na zakwasie, bezglutenowy, wegański

Przez ostatnie dni Internet odmawiał współpracy z MAG i stąd opóźnienie z publikacją tego przepisu.

Wykorzystując domowy bezglutenowy zakwas przygotowałam wegański żurek na zakwasie, który zachwycił moją rodzinę. Ugotowany na wywarze warzywno-borowikowym, z dodatkiem pieczonych ziemniaków czy batatów ma wyjątkowy smak.

Zamiast borowików możemy użyć inne suszone grzyby, albo z nich zrezygnować.

Zapraszam na wyjątkowy żurek i życzę Smacznego

Żurek na zakwasie

(bezglutenowy, wegański, bez cukru)

Czas przygotowania: 45 minut Ilość: 3 porcje Składniki:

  • 1,5 l wody
  • marchew lub kawałek batatu
  • 1 pietruszka
  • 1 większa szalotka
  • 2-3 suszone grzyby (borowiki)
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego (można pominąć)
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • świeża natka pietruszki (kilka gałązek)
  • świeżo zmielony pieprz biały do smaku
  • sól himalajska
  • 125 ml zakwasu na żur do smaku (wymieszanego)
  • świeży chrzan do doprawienia
  • 4 pieczone ziemniaki lub ½ batatu w majeranku i tymianku (upieczone w sakiewce)
  • 2 łyżki oleju roślinnego

dodatkowo:

  • domowa bezglutenowa śmietana owsiana lub ryżowa do zabielenia (można pominąć)

Przygotowanie:

  1. Najpierw zagotowujemy wodę, dodajemy obraną pokrojoną w słupki marchew, korzeń pietruszki, listek laurowy i ziele angielskie
  2. Następnie suszone grzyby zalewamy wrzącą wodą, odstawiamy na kilka minut, wodę odlewamy, grzyby dodajemy do gotującego się wywaru, gotujemy około 15 minut
  3. Potem dodajemy przyrumienioną szalotkę, majeranek, natkę pietruszki, gotujemy 10 minut
  4. Stopniowo wlewamy zakwas na żur (wraz z czosnkiem) do uzyskania odpowiedniej gęstości
  5. Następnie zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem, wyjmujemy ugotowane gałązki natki, gotujemy 5 minut, doprawiamy do smaku
  6. Potem bataty lub ziemniaki obieramy, kroimy w grubsze plasterki, solimy, pieprzymy, oprószamy majerankiem, smarujemy olejem, umieszczamy w papierze do pieczenia, formując sakiewkę, zawiązujemy sznurkiem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na ok. 20 minut
  7. Na koniec upieczone ziemniaki układamy w talerzu z gorącą zupą, zupę oprószamy świeżym, startym chrzanem i natką pietruszki, podajemy na ciepło
Fot. Katarzyna Jankowska
Fot. Katarzyna Jankowska

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Komentarze

  1. Karo Lina Fel says:

    coś dla mnie na te święta!!!

    1. Mam nadzieję, że posmakuje tak jak nam:)

      1. Karo Lina Fel says:

        Jutro na stawiam i będę mieć na święta swój żurek BG 🙂 czekam na drugą książkę, pierwszą mam i często korzystam

  2. Dziś gotuję żurek wg Pani przepisu, dodam, że to mój pierwszy w życiu 🙂 Zakwas juz gotowy 🙂 Dziękuję za przepis i również czekam na drugą książkę!

    1. Mam nadzieję, że smakował. Nasz też zrobiłam u babci. Zakwas wytrzymał bez problemu w lodówce ponad tydzień zanim go ponownie użyłam:) Książka w sprzedaży już 23. kwietnia, będzie w niej dużo wypieków i porad.

  3. Żurek udał się, aczkolwiek jak dla mnie był za mało wyrazisty, za mało kwaskowaty. Może zakwas wyszedł mi za słaby? Stał w kuchni od środy do soboty.

    1. Nie był zbyt kwaśny to prawda, zawsze można go doprawić ale w diecie alergika kwaśne rzeczy są wysokohistaminowe więc chyba dobrze, że delikatniejszy:)

  4. Syn lubi wypieki z Pani przepisów, babka drożdżowa zrobiła furorę w święta! , czekamy na kolejne słodkości w drugiej książce 🙂

  5. Nie wiedziałam, że kwaśne potrawy są wysoko histaminowe, w takim razie dla alergika żurek był w sam raz 🙂 A jak mają się do tego ogórki kiszone?, bo w syna diecie nadal mamy je na liście podejrzanych produktów..

    1. Kiszone ogórki, kapusta kiszona są zdrowe dla organizmu ale podnoszą poziom histaminy więc trzeba je ograniczać w diecie, a w okresie zaostrzeń odstawiać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *