Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Zupa z młodej botwinki

Wiosna obdarowuje nas młodymi warzywami. Nowalijki niestety są często silnie zanieczyszczone pestycydami. Wybieraj rozważnie albo jeszcze poczekaj na większą dostępność młodych warzyw.

Zupa z młodej botwinki z dodatkiem naturalnego soku z buraków jest nie tylko piękna z uwagi na swój kolor, ale i bardzo smaczna. Możesz ją zabielić roślinną śmietaną lub zakwasić naturalnym zakwasem z buraka.

Po więcej przepisów na bazie sezonowych warzyw i owoców zapraszam do książki Mama Alergika Gotuje z Dziećmi. Dania na wiosnę i lato.

Życzę Smacznego!

Zupa z młodej botwinki

(bez mleka, bez jajek, bez glutenu, bez cukru, bez soi, wegańska)

Ilość: 3 porcje

Czas przygotowania: 40 minut

Składniki:

  • 4 młode większe ziemniaki (ok. 350 g)
  • 2 młode marchewki (150 g)
  • kiść młodej botwinki
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 1 łyżka posiekanego świeżego koperku
  • 5 łyżek fasoli białej z zalewy
  • 150 ml soku z buraków (do smaku)
  • sok z cytryny (do smaku)
  • 1,5 l bulionu lub przegotowanej gorącej wody z kostką bio

Przygotowanie:

  1. Warzywa myjemy, obieramy, kroimy w kostkę.
  2. Oliwę rozgrzewamy w ok. 2 l garnku. Dodajemy pokrojone; cebulę, ziemniaki, marchew i buraczki odcięte od botwinki. Mieszamy i smażymy przez 2 minuty. Wlewamy bulion i dodajemy korzeń pietruszki oraz liście laurowe i pieprz. Gotujemy przez 15 minut na średnim ogniu.
  3. Dodajemy pokrojone liście botwinki, sok z buraków oraz odsączoną opłukaną fasolę i pokrojony koperek. Gotujemy przez 5 minut.
  4. Doprawiamy solą i sokiem z cytryny do smaku.
  5. Podajmy na ciepło, możemy zabielić roślinną śmietaną.
Zupa z młodej botwinki bez mleka, bez jajek, bez glutenu, wegańska, bez soi, bez cukru
Fot. Katarzyna Jankowska

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *