Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Zupa pieczarkowa z dynią i makaronem ryżowym

Zupa pieczarkowa z dynią to alternatywa dla klasycznej zupy pieczarkowej z ziemniakami.

Dodatek dyni nadaje jej wyjątkowy smak.

Taką zupę pieczarkową możemy przygotować także w czasie Świąt Bożego Narodzenia. 

Ciemny kolor nadały tej zupie brązowe, ekologiczne pieczarki.

Jeśli takich nie posiadamy możemy dodać kilka suszonych borowików lub podgrzybków.

 

Zapraszam i życzę Smacznego

Zupa pieczarkowa z dynią i makaronem ryżowym

(bezglutenowa, wegańska, bez cukru)

 

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość: 3 porcje

Składniki:

  • 1.5 l-2l wody lub wywaru z warzyw
  • 6-7 brązowych lub białych pieczarek
  • ½ batatu
  • 1 korzeń pietruszki (jeśli dozwolona)
  • 2-3 łyżki startej dyni
  • 1 mała cebula
  • 2 liście laurowe
  • sól himalajska różowa
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • kilka ziarenek pieprzu białego
  • szczypta kurkumy
  • śmietana bezglutenowa
  • świeża natka pietruszki
  • 200 g makaronu ryżowego

Przygotowanie:

  1. Pieczarki myjemy kroimy w mniejsze plasterki
  2. Cebulę przepoławiamy i podsmażamy na palniku
  3. Do gotującej się wody dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, biały pieprz, podsmażoną cebulę, obrany korzeń pietruszki oraz obrany batat pokrojony w słupki, gotujemy 10 minut
  4. Dodajemy pokrojone pieczarki, startą dynię i szczyptę kurkumy, gotujemy na średnimi ogniu 10-15 minut
  5. Dodajemy natkę pietruszki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem
  6. Makaron ryżowy przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu, najczęściej należy zalać go wrzącą wodą i pozostawić na 10 minut pod przykryciem
  7. Zupę podajemy zabieloną śmietaną np. ryżową lub migdałową

Wskazówki:

Jeśli posiadamy suszone grzyby możemy ugotować wywar grzybowy.

Grzyby płuczemy, zalewamy wrzącą wodą, odstawiamy na 10 minut, wodę odlewamy a grzyby dodajemy do gotującej się wody wraz z przyprawami i warzywami.

Zupa pieczarkowa z dodatkiem suszonych borowików i dyni smakuje wyjątkowo.

Fot. Katarzyna Jankowska
Fot. Katarzyna Jankowska

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *