Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Zupa krem pomidorowy z cukinią

Połączenie cukinii i pomidora sprawdza się także w zupie. Taka zupa krem pomidorowy z cukinią jest bardziej kremowa, a cukinia w smaku nie jest wyczuwalna. Warto ją przygotować w sezonie pomidorowym i wykorzystać świeże składniki.

Przygotowałam tę zupę krem stosując gotową passatę pomidorową bio. W 20 minut uzyskałam smakowity efekt.

Poznaj także inne przepisy na pyszne zupy.

Zapraszam i życzę Smacznego

Zupa krem pomidorowy z cukinią

(wegańska, bezglutenowa, bez cukru)

Ilość: 2-3 porcje

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 300 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżka syropu klonowego (można pominąć)
  • kilka listków świeżej bazylii
  • sól himalajska różowa drobna do smaku
  • szczypta ostrej papryki (jeśli dozwolona)

dodatkowo:

  • śmietana roślinna bezglutenowa

Przygotowanie:

  1. Cukinię myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w mniejsze kawałki (tylko twardą część, bez pestek), (młodą cukinię kroimy w całości).
  2. W ok. 2 l garnku rozgrzewamy oliwę, szklimy drobno pokrojoną cebulę.
  3. Dodajemy pokrojoną cukinię, smażymy krótką chwilę.
  4. Wlewamy bulion warzywny, gotujemy ok. 10 minut do miękkości cukinii, blendujemy.
  5. Wlewamy passatę pomidorową, dodajemy świeżą bazylię, ponownie blendujemy na krem.
  6. Doprawiamy do smaku solą, syropem klonowym i opcjonalnie ostrą papryką.
  7. Możemy dodać także śmietanę roślinną np. migdałową, czy ryżową.
Zupa krem pomidorowy z cukinią
Fot. Katarzyna Jankowska

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *