Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Zupa krem z młodej botwinki

Botwinką nazywamy młode liście i korzeń buraka ćwikłowego, ale także popularną zupę ugotowaną na bazie tychże liści.

Moja zupa krem z młodej botwinki jest delikatna i lekko kwaśna. Z dodatkiem ugotowanej na sypko kaszy jaglanej stanowi pyszną propozycję obiadową.

Wykorzystaj sezon na młode i świeże warzywa. Poznaj również przepis na Zupę z młodej botwinki z fasolą!

Zapraszam i życzę Smacznego

Zupa krem z młodej botwinki

(bezglutenowa, wegańska)

Czas przygotowania: 20 minut

Ilość: 2 porcje

Składniki:

  • 50 g liści z młodej botwinki
  • ½ kalarepy
  • 100 ml naturalnego soku z buraka (może być z czosnkiem)
  • 250 ml gorącej wody
  • ½ czerwonej cebuli
  • 2 łyżki oleju (można pominąć w diecie Dąbrowskiej)
  • sól himalajska do smaku
  • sok z cytryny do smaku lub łyżeczka naturalnego octu jabłkowego
  • kasza jaglana na sypko ok. 100 g

dodatkowo:

  • śmietana roślinna bezglutenowa

Przygotowanie:

  1. Kalarepkę i liście botwinki dokładnie myjemy
  2. Kalarepę obieramy ze skórki, kroimy w mniejsze kawałki
  3. Gotujemy kaszę jaglaną na sypko
  4. W niedużym garnku rozgrzewamy olej, dodajemy drobno pokrojoną cebulę i kalarepkę, smażymy na średnim ogniu niecałą minutę, dolewamy gorącą wodę, gotujemy ok. 7-10 minut do miękkości kalarepy
  5. Dodajemy liście botwinki i gotujemy ok. 5 minut
  6. Całość miksujemy, doprawiamy sokiem z buraka, solimy do smaku
  7. Podajemy z porcją ugotowanej kaszy jaglanej
Zupa krem z młodej botwinki
Fot. Katarzyna Jankowska

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *