Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym i sokiem z pomarańczy

W okresie jesiennym zupa dyniowa, z dodatkiem imbiru i kurkumy działa rozgrzewająco i wzmacnia naszą odporność.

Taka zupa z dodatkiem mleka kokosowego jest aksamitna i bardzo smaczna.

We wskazówkach pod przepisem umieściłam kilka istotnych informacji, gdybyś nie mogła zastosować niektórych składników z przepisu.

Jeśli szukasz przepisu na zupę z dyni bez dodatku mleka kokosowego zajrzyj do przepisu na zupę krem z dyni i kalafiora.

Więcej różnorodnych przepisów na bazie sezonowych jesienno-zimowych warzyw i owoców, znajdziesz także w książce “Mama Alergika Gotuje. Z Dziećmi. Dania na jesień i zimę”.

Umieściłam w niej również obszerny materiał merytoryczny o wzmacnianiu odporności organizmu wraz z przepisami na przeziębienie i grypę.

Polecam też Bestseller MAG, czyli książkę “Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie. Wielki Powrót” w zestawie z uzupełniającym e-bookiem 14 NOWYCH przepisów tradycyjnych.

W zestawie kupujesz TANIEJ!

Zestaw Promocyjny! 114 przepisów na ulubione dania w polskiej kuchni.

Zapraszam po przepis i życzę Smacznego

Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym i pomarańczą

Czas przygotowania: 20 minut

Ilość: 1,5 l

Składniki:

  • 400-500 g dyni piżmowej oczyszczonej
  • 3 ziemniaki (ok. 200 g)
  • ½ białej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • ½ łyżeczki kurkumy w proszku
  • ¼ łyżeczki ostrej papryki w proszku (można pominąć)
  • ok. 300 ml bulionu warzywnego (można z kostki bio)
  • 200 ml mleka kokosowego (60%)
  • sok  z ½ pomarańczy
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól do smaku
  • jarmuż do podania

Przygotowanie:

  1. Dynię oczyszczamy ze skórki i nasion, twardą część myjemy, kroimy w kostkę.
  2. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę.
  3. W garnku z szerokim dnem, na oliwie delikatnie szklimy drobno pokrojoną cebulę i plasterki czosnku.
  4. Następnie dodajemy pokrojone warzywa i prawie stale mieszając smażymy na średnim ogniu przez dwie minuty.
  5. Wlewamy bulion warzywny, do wysokości warzyw w garnku, u mnie ok. 300 ml.
  6. Dodajemy przyprawy, starty imbir i gotujemy na średnim ogniu przez 10 do 15 minut, do miękkości warzyw.
  7. Przekładamy zawartość garnka do kielicha blendera, dolewamy mleko kokosowe i sok z cytryny, blendujemy na gładki krem.
  8. Doprawiamy do smaku solą, podajemy na ciepło np. z listkami świeżego jarmużu lub z uprażonymi pestkami dyni.

Wskazówki:

Możemy użyć innej dyni np. Hokkaido, ten gatunek możemy gotować ze skórką.

Jeśli nie możemy używać ostrej papryki, dodajmy szczyptę pieprzu. Lecznicze działanie kurkumy stymuluje pieprz lub ostra papryka.

Możemy zrezygnować z dodatku soku z pomarańczy, zupa będzie miała delikatniejszy smak.

Zamiast ziemniaków możemy zastosować batat, zupa z jego użyciem będzie słodsza.

Zupę można zmiksować także przy użyciu ręcznego blendera tzw. żyrafy.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając Twoje zdjęcie potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku. 💜

Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym i sokiem z pomarańczy
Fot. Katarzyna Jankowska
Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym i sokiem z pomarańczy
Fot. Katarzyna Jankowska

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Komentarze

  1. Dzień dobry czy można prosić o podanie zestawu ziół których można użyć jeżeli nie ma rosołu lub wywaru z jarzyn? Stosowałam mieszankę pietruszka, ziele angielskie i liść laurowy tylko że po zmiksowaniu zupa robi się zielonkawa.

    1. W tej zupie można bazować na soli, pieprzu, ostrej lub słodkiej papryce, gałce muszkatołowej, imbirze i kurkumie (w proszku). Liść alurowy oczywiscie jest ok ale trzeba wyjąć przed zmiksowaniem, podobnie jak ziele angielskie. Jeśli chcemy zachować piękny pomarańczowy kolor nie dawałabym świeżych ziół, chyba że dodać je pod koniec gotowania i wyjąć przed zmiksowaniem.

  2. Dziękuję bardzo za odpowiedź. A do zupy z batatem i kalarepą? Przestałam ją niestety robić z uwagi na kolor który budził protest. Smak jest świetny jednak I bardzo żałuję.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *