Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Zupa brokułowo-dyniowa

Prosta jesienna zupa brokułowo-dyniowa w 15 minut. Idealna więc dla studenta a ze względu na swoje wartości odżywcze także dla Biegacza.

Zupa ta ma także swoje plusy od strony finansowej. Przygotowując ją w sezonie na bazie ekologicznych składników będzie kosztować tylko 5 zł za 2 litry!

Jeśli student wykorzysta dodatkowo już niezbyt świeży chleb i zrobi z niego grzanki, chwała mu za niewyrzucanie jedzenia!

W kolejnym wpisie podpowiem, nie tylko studentom, do czego można wykorzystać czerstwe pieczywo, a takie zapewne znajdzie się w każdym domu.

Brokuł który powinien stale gościć na naszych stołach jest bogaty w wapń, potas, sód, fosfor i magnez. Dostarcza witaminy C, A, K.

Pamiętajmy jednak, aby ocalić w nim wszystko co cenne, gotujemy go nie dłużej niż 4 minuty.

Dynia królowa jesieni to źródło potasu, wapnia, fosforu, witaminy A i witamin z grupy B.

Dla osób na diecie bezglutenowej, zamiast grzanek proponuję dodatek ugotowanej na sypko kaszy jaglanej, ryżu czy kaszki kukurydzianej (2 łyżki) wsypanej pod koniec gotowania zupy.

Taka zupka warzywna z kaszką świetnie się sprawdzi także dla maluchów.

Zapraszam i życzę Smacznego

Zupa brokułowo-dyniowa

(wegańska, bezglutenowa)

Czas przygotowania: 15 minut

Ilość: 2 l

Składniki:

  • 200 g dyni (u mnie Hokkaido)
  • 200 g brokułu
  • ½ cebuli czerwonej lub białej
  • 1,5 wywaru z warzyw lub przegotowanej wody
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru (lub suszony)
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • gałka muszkatołowa – opcjonalnie
  • sól morska lub himalajska
  • pieprz biały lub syczuański
  • świeży tymianek
  • sok ze słodkiej pomarańczy lub sok z cytryny- opcjonalnie

Przygotowanie:

  1. Dynię myjemy, oczyszczamy, obieramy, kroimy w mniejsze kawałki…Dyni Hokkaido nie musi się obierać ze skórki
  2. Brokuły myjemy, pozbawiamy twardej łodygi, dzielimy na mniejsze różyczki
  3. W ok. 3 l garnku, na rozgrzanym oleju szklimy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy dynię, smażymy ok. 2 minuty często mieszając
  4. Dolewamy wywar warzywny, gotujemy do miękkości dyni ok. 10-15 minut…Jeśli dolewasz przegotowanej wody, dodaj ziół i przypraw do smaku. Jeśli skusisz się na dodanie kostki warzywnej zamiast wywaru, wybieraj wyłącznie kostki BIO (nie zawierają glutaminianu sodu, ani sztucznych aromatów. Moższ kupić taką kostkę także bez dodatku soli). 
  5. Dodajemy brokuły i starty imbir, gotujemy maksymalnie 4 minuty
  6. Ugotowaną zupę miksujemy na gładki krem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z pomarańczy
  7. Zupę podajemy na ciepło z dodatkiem grzanek lub z kaszą jaglaną

Wskazówki: 

W przypadku gotowania zupy na wodzie, dodajemy liść laurowy, pieprz syczuański, ziele angielskie, natkę pietruszki, lubczyk. Liść i ziele wyjmujemy przed miksowaniem zupy.

Orientacyjny koszt:

dynia Hokkaido (ekologiczna) – ok. 8 zł /1 kg

brokuł – 5 zł/szt

kostki warzywne BIO 6-10 zł za 100 g (6-10 kostek)

Fot. Katarzyna Jankowska
Fot. Katarzyna Jankowska

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Komentarze

  1. Rewelacyjny przepis. Ulubiona zupa w domu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *