Przepis na polewę karobową znajduje się w mojej książce “Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje”, ale doczekał się także oddzielnego wpisu na blogu.
Polewę na bazie karobu w proszku możemy wykorzystać do ciast, tortów, naleśników, deserów, placuszków, pączków i do czego dusza zapragnie.
Życzę Smacznego
Polewa karobowa
(bezglutenowa, wegańska, opcjonalnie bez cukru)
Składniki:
- 50 g cukru trzcinowego nierafinowanego lub ksylitolu
- 50 g wegańskiej margaryny lub oleju kokosowego
- 2 łyżki melasy z chleba świętojańskiego
- 2 łyżki karobu w proszku
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 4 łyżki mleka roślinnego bezglutenowego
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki umieszczamy w małym rondelku, mieszamy drewnianą łyżką i gotujemy około 5-7 minut, aż do uzyskania gładkiej, gęstej konsystencji
- Polewę odstawiamy ma kilka minut do wystudzenia
- Jeszcze ciepłą polewamy ciasta, desery
- Polewa po wystudzeniu gęstnieje
Polewa wyszła wspaniała:) Sama się nią zajadałam:) Długo czekałam na taki przepis dla mojego alergika:) Ciasto czekoladowe tzn karobowe i ta polewa pychota:) Dziękujemy:)
My też ją podjadamy jak ciepłą czekoladę. Cieszę się, że dania smakowały!
Mam juz jedna Pani książkę i na pewno kupię kolejne:) Pozdrawiam 🙂
Witaj,
Czy mogę zastąpić melase np syropem daktylowym? a jak nie to czym? Dziękuję
Olej mi się oddzielił od masy. Co poszło nie tak?
Zbyt wysoka temperatura podczas przygotowania. Gotować na małym ogniu. Czasem uda się uratować dodając łyżkę lub dwie mleka np. kokosowego czy sojowego.
To jest dużo za słodkie
Zawsze można zmniejszyć ilość substancji słodzących.