Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Jak zrobić polewę karobową

Przepis na polewę karobową znajduje się w mojej książce “Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje”, ale doczekał się także oddzielnego wpisu na blogu.

Polewę na bazie karobu w proszku możemy wykorzystać do ciast, tortów, naleśników, deserów, placuszków, pączków i do czego dusza zapragnie.

Życzę Smacznego

Polewa karobowa

(bezglutenowa, wegańska, opcjonalnie bez cukru)

Składniki:

  • 50 g cukru trzcinowego nierafinowanego lub ksylitolu
  • 50 g wegańskiej margaryny lub oleju kokosowego
  • 2 łyżki melasy z chleba świętojańskiego
  • 2 łyżki karobu w proszku
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 4 łyżki mleka roślinnego bezglutenowego

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki umieszczamy w małym rondelku, mieszamy drewnianą łyżką i gotujemy około 5-7 minut, aż do uzyskania gładkiej, gęstej konsystencji
  2. Polewę odstawiamy ma kilka minut do wystudzenia
  3. Jeszcze ciepłą polewamy ciasta, desery
  4. Polewa po wystudzeniu gęstnieje
Jak zrobić polewę karobową? Polewa karobowa bez mleka, bez jajek
Fot. Katarzyna Jankowska

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Komentarze

  1. Polewa wyszła wspaniała:) Sama się nią zajadałam:) Długo czekałam na taki przepis dla mojego alergika:) Ciasto czekoladowe tzn karobowe i ta polewa pychota:) Dziękujemy:)

    1. My też ją podjadamy jak ciepłą czekoladę. Cieszę się, że dania smakowały!

      1. Mam juz jedna Pani książkę i na pewno kupię kolejne:) Pozdrawiam 🙂

  2. Witaj,

    Czy mogę zastąpić melase np syropem daktylowym? a jak nie to czym? Dziękuję

    1. Paulina says:

      Olej mi się oddzielił od masy. Co poszło nie tak?

      1. Zbyt wysoka temperatura podczas przygotowania. Gotować na małym ogniu. Czasem uda się uratować dodając łyżkę lub dwie mleka np. kokosowego czy sojowego.

  3. To jest dużo za słodkie

    1. Zawsze można zmniejszyć ilość substancji słodzących.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *