Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Żelki warzywno owocowe dieta dr Dąbrowskiej

Mój 19 dzień postu dr Dąbrowskiej zaczął się słonecznie. Postanowiłam sprawić sobie małą zdrową przyjemność i tak powstały żelki warzywno-owocowe. Zrobiłam je na bazie dozwolonych składników, czyli soku z warzyw z dodatkiem soku z cytrusów.

Substancją żelującą był agar agar.

Agar-agar (E406) to naturalny, roślinny, bezsmakowy środek żelujący, który powstaje z alg morskich – krasnorostów.

Rozpuszcza się w temperaturze 90°C, tężeje już w 35°C. Agar jest zdrowszym zamiennikiem żelatyny, stosowanym w kuchni roślinnej.

Takie zdrowe żelki można przygotować na bazie różnych dozwolonych płynów, pamiętając o tym, że agar traci swoje zdolności żelujące w kontakcie z dużą ilością kwasu szczawiowego. Taki kwas znajdziemy w jarmużu, szpinaku, rabarbarze i w szczawiu. Znajduje się także w burakach, ale jest go o połowę mniej niż w ww. roślinach.

Jeżeli poszukujesz przepisów opartych wyłącznie o warzywa i owoce, sięgnij do książki “Dieta warzywno-owocowa. Uzdrawiająca moc roślin. 150 przepisów”. Właśnie pojawiło się jej wznowienie!

Dieta warzywno-owocowa. Uzdrawiająca moc roślin. 150 przepisów książka Katarzyna Jankowska

Zapraszam po przepis i życzę Smacznego

Żelki warzywno-owocowe

(wegańskie, bezglutenowe, bez cukru, bez tłuszczu, dieta dr Dąbrowskiej)

Czas przygotowania: 15 minut + studzenie

Składniki:

  • 100 ml soku z buraka
  • 100 ml soku z pomarańczy
  • 100ml soku z marchwi
  • sok z połówki cytryny
  • 1 płaska łyżeczka agaru w proszku

Przygotowanie:

  1. Soki mieszamy ze sobą, 200 ml wlewamy do niedużego garnka i podgrzewamy.
  2. W 100 ml pozostałego soku rozpuszczamy agar w proszku.
  3. Przelewamy do gorącego soku (nie musimy go doprowadzać do wrzenia).
  4. Cały czas mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez minutę.
  5. Przelewamy sok do silikonowych foremek, odstawiamy do wystudzenia (nie musimy umieszczać foremek w lodówce, żelki utrzymają swoją zwartą konsystencję w temperaturze pokojowej).

Wskazówki:

Mój sok został wyciśnięty w wyciskarce wolnoobrotowej, nie jest w pełni klarowny.

Warzywa korzeniowe powinny być ekologiczne, ponieważ to one chłoną najwięcej pestycydów z gleby, a zależy nam na zdrowym soku nie na mieszance chemicznej.

Można zmieszać ze sobą dowolne dozwolone soki pamiętając, że soki z warzyw i owoców bogatych w kwas szczawiowy nie nadają się do żelowania. Agar w kontakcie z kwasem szczawiowym traci swoje zdolności żelujące.

Żelki warzywno-owocowe dieta warzywno-owocowa
Fot. Katarzyna Jankowska
Żelki warzywno-owocowe dieta warzywno-owocowa
Fot. Katarzyna Jankowska

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *