Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Zapiekanka ziemniaczana z łososiem i szpinakiem

Moi mężczyźni wciąż szusują na nartach, a ja gotuję tak, jak lubię:)

Rozpoznałam zawartość lodówki (bo jak połowy rodziny nie ma zakupy, nie stanowią już priorytetu:) i postanowiłam wykorzystać to, co mam. Szpinak z ogródka babci Broni, łosoś z BioBazaru i ekologiczne, żółte ziemniaki.

Zapiekanka ziemniaczana z łososiem bardzo nam smakowała, a to co zostało z obiadu, odgrzałyśmy na kolację.

Zapiekankę polecam i życzę Smacznego

Zapiekanka ziemniaczana z łososiem i szpinakiem

(bez mleka, bez jajek, bez cukru, bez soi)

Czas przygotowania: 40 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Trudność: łatwe
Liczba porcji: 3-4

Składniki:

  • 10 ziemniaków średniej wielkości
  • 200 g łososia surowego (wędzony też się sprawdzi)
  • 200 g szpinaku (u mnie rozmrożony)
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz
  • ostra papryka (jeśli dozwolona)
Na sos beszamelowy:
  • 125 ml bulionu (u mnie domowy rosół z indyka, może być z kostki BIO)
  • 125 ml napoju roślinnego (u mnie orkiszowy)
  • 50 g sera żółtego wegańskiego
  • 2 łyżki masła klarowanego lub oliwy z oliwek
  • 2 łyżki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka płatków drożdżowych

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości (około 20 minut) w osolonej wodzie
  2. Z gorącego bulionu i mleka tworzymy roztwór
  3. Ziemniaki odcedzamy, odparowujemy, ostudzamy i kroimy na 0,5 cm plastry
  4. Świeżego łososia kroimy w  kostki ok. 1cm
  5. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy oliwę z oliwek, rozgniecione ząbki czosnku i rozmrożony szpinak, smażymy na średnim ogniu, aż szpinak zmięknie (ok. 3 minuty), doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny
  6. Przygotowujemy sos beszamelowy: Masło klarowane rozgrzewamy w rondelku, dodajemy mąkę, rozprowadzamy równomiernie lekko podsmażamy, dolewamy gorący roztwór bulionu i mleka energicznie mieszamy, żeby nie powstały grudki. Dodajemy gałkę muszkatołową, sos trzymamy na średnim ogniu ok. 5-10 minut stale mieszając. Jeśli wydaje się nam za gęsty dolewamy przegotowaną wodę. Zdejmujemy sos z ognia, dodajemy płatki drożdżowe, starty ser wegański, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, sos przykrywamy folią aby nie powstała „skórka”
  7. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (u mnie termoobieg)
  8. Żaroodporną formę (u mnie 22cmx22cm) smarujemy masłem klarowanym lub oliwą z oliwek, układamy w niej warstwę ziemniaków, nakładamy na nie warstwę szpinaku, pokrojonego łososia i znów warstwę ziemniaków
  9. Na koniec warzywa zalewamy sosem beszamelowym i znów oprószamy serem żółtym dozwolonym
  10. Wkładamy formę do nagrzanego piekarnika i zapiekamy ok. 30 minut, aż ziemniaki staną się lekko rumiane
  11. Zapiekankę wyjmujemy z piekarnika i podajemy gorącą

Wskazówki:

Dla osób nieuczulonych można użyć zwykłego masła zamiast klarowanego, sera żółtego typu Gouda zamiast wegańskiego, mleka krowiego zamiast napoju roślinnego.
Na zdjęciu zapiekanka posypana jest zwykłym serem żółtym, beszamel jest w wersji dla Alergika, ale bez sera.
Jeśli nie macie wegańskiego sera, a zwykły nie jest dozwolony, można go zupełnie pominąć.
Zapiekanka ziemniaczana z łososiem
Zapiekanka ziemniaczana z łososiem
Zapiekanka ziemniaczana z łososiem

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *