Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Zakwas gryczany na chleb

Przygotowanie własnego zakwasu na chleb nie jest trudne. Wymaga jedynie czasu, cierpliowści i stosowania się do kilku ważnych wskazówek.

Istostnym elementem jest dobór właściwej jakościowo mąki gryczanej z gryki niepalonej, dlatego osobiście bazuję na produktach marki Amarello. Mąka ta jest ekologiczna, certyfikowana, ma delikatny smak i świetnie nadaje się do przeróżnych wypieków.

O wartościach i zastosowaniach różnych rodzajów mąk bezglutenowych przeczytacie w Przewodniku po 21 mąkach bezglutenowych, który umieściłam w mojej czwartej książce “Mama Alergika Gotuje. Z Dziećmi. Dania na jesień i zimę”.

Przygotujcie więc własny zakwas, a za kilka dni na blogu pojawi się przepis na smaczny gryczany chleb na tym domowym zakwasie.

Zapraszam i życzę udanych eksperymentów!

Zakwas gryczany

(bezglutenowy, wegański)

 

Czas przygotowania: 10 minut + 5 dni

Ilość: ok. 400 g

Składniki

  • 100 g mąki gryczanej niepalonej Amarello
  • 150 ml przegotowanej ciepłej wody
  • 2 łyżki soku z kiszonej kapusty (ekologicznej) lub z kiszonych ogórków
  • 1 łyżeczka nierafinowanego cukru trzcinowego

+

  • 100 g mąki gryczanej niepalonej Amarello
  • 150 ml ciepłej przegotowanej wody

Przygotowanie:

  1. Nagrzewamy piekarnik do 100°C, umieszczamy w nim dokładnie umyty i osuszony słoik lub naczynie szklane, w którym umieścimy zakwas, pasteryzujemy go przez 15 minut, wyjmujemy, odstawiamy do przestudzenia.
  2. Do słoika wsypujemy ekologiczną mąkę i cukier, mieszamy drewnianą łyżką.
  3. Ciepłą (nie gorącą!) wodę mieszamy z sokiem z kiszonej kapusty, takim roztworem zalewamy przygotowaną mąkę, dokładnie mieszamy wyłącznie drewnianą łyżką.
  4. Słoik przykrywamy gazą lub czystą ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce ok. 30°C na 2-3 dni aż zacznie się fermentacja, czyli pokażą się bąbelki powietrza. Osobiście wkładałam słoik do piekarnika podgrzewając go do 30°C i utrzymywałam w ciepłe przez kilka godzin.
  5. Po tym czasie dodajemy kolejną porcję mąki i wody, mieszamy i odstawiamy na 48 godzin, mieszamy codziennie czystą wyparzoną drewnianą łyżką.
  6. Przed użyciem zakwas ponownie mieszamy, pobieramy ok. 100-150 ml na jeden bochenek chleba, resztę przechowujemy w zamkniętym słoiku w lodówce.
  7. Przed kolejnym wypiekiem wyjmujemy zakwas z lodówki, dokarmiamy taką ilością mąki jak poprzednio i odstawiamy na 24h, używamy do pieczenia (im starszy zakwas tym silniejszy)

Fot. Katarzyna Jankowska
Fot. Katarzyna Jankowska

 

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *