Święta wielkanocne pod względem kulinarnym przysparzają rodzinom alergików więcej problemów niż inne uroczystości.
Tradycyjne wielkanocne dania zawierają mnóstwo jajek. W ich składzie znajdziesz też mleko, pszenicę, kakao, orzechy, miód, czyli produkty zaliczane do głównych alergenów.
Czy możliwa jest Wielkanoc bez jajek?
Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w książce „Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje”.
Jeden z jej rozdziałów poświęciłam kuchni wielkanocnej. Przygotowałam dla Ciebie 14 przepisów na potrawy wielkanocne oraz 50 przepisów na różne wypieki.
Wszystkie receptury opracowałam w taki sposób, by przygotowane według nich dania, nie zawierały mleka, jajek, soi, orzechów, miodu, a większość z nich jest wolna także od glutenu.
Zaskocz rodzinę i świętuj pomimo ograniczeń w diecie!
Z MAGicznymi przepisami jest to możliwe.
Alergia na jajka
Jajka są źródłem niezbędnych dla organizmu aminokwasów, witamin (A, D, E) oraz składników mineralnych (żelaza, siarki, miedzi i wapnia). Niestety jednocześnie jajka, a szczególnie ich białka, są silnymi alergenami.
Uczulenie na jajka to druga z najczęściej diagnozowanych odmian alergii pokarmowej. Występuje prawie u 2,5% małych dzieci. Na jajko częściej reagują dzieci z alergią na mleko krowie i osoby z atopowym zapaleniem skóry.
Na szczęście około 70% dzieci wyrasta z alergii na jajka przed ukończeniem 16. roku życia.
Najważniejszymi alergenami w białku jaja są: owomukoid, owoalbumina, owotransferyna i lizozym, a w żółtku – liwetyna.
Do najczęściej występujących objawów alergii na jajko zalicza się: wymioty, biegunkę, pokrzywkę, ostre reakcje ze strony układu pokarmowego, a nawet anafilaksję zagrażającą życiu.
Osoby uczulone na jajka kurze najczęściej eliminują z diety także jaja innych ptaków: kaczek, przepiórek, indyka czy gęsi, ponieważ posiadają one podobne właściwości alergenne.
Wielu alergików reaguje również na opary jaj i ich zapach.
Czym zastąpić jajko w wypiekach?
Jedno jajko w wypiekach z powodzeniem zastąpi:
- kleik/papka z 1 łyżki zmielonego siemienia lnianego i 3 łyżek gorącej przegotowanej wody,
- mus z jednego dojrzałego banana,
- ¼ szklanki purée z pieczonej lub gotowanej dyni,
- ¼ szklanki musu z pieczonego jabłka,
- roztwór sporządzony z 1 łyżki skrobi i 2 łyżek zimnej wody.
Wszystkie te zamienniki równie dobrze jak jajko spulchnią, nawilżą i zwiążą składniki Twoich ciast.
Pianę z białka zastąpisz pianą ubitą z aquafaby (zalewy z puszki z ciecierzycą lub fasolą albo wody, w której gotowałaś cieciorkę). Należy ją ubijać przez ok. 5 minut w taki sam sposób jak zwykłe białka jajka.
Tabelę z 20 zamiennikami jajek, wraz z opisem ich zastosowania i działania zamieściłam w książce „Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie. Wielki Powrót”.
Znajdziesz w niej zamienniki jaj, które doskonale sprawdzą się w wypiekach ale też mają zastosowanie podczas przygotowywania sosów, mięs, sałatek czy dipów.
Możesz skorzystać także z wielkanocnych przepisów zgromadzonych na blogu oraz pojedynczych przepisów w Sklepie MAG; na wegańską babkę majonezową z owocami oraz wegańską babkę drożdżową, ulubioną mojego alergika.
Zdrowych i bezpiecznych Świąt!