Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Wielkanoc bez jajek

Święta wielkanocne pod względem kulinarnym przysparzają rodzinom alergików więcej problemów niż inne uroczystości. 

Tradycyjne wielkanocne dania zawierają mnóstwo jajek. W ich składzie znajdziesz też mleko, pszenicę, kakao, orzechy, miód, czyli produkty zaliczane do głównych alergenów. 

Czy możliwa jest Wielkanoc bez jajek? 

Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w książce „Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje”.

Jeden z jej rozdziałów poświęciłam kuchni wielkanocnej. Przygotowałam dla Ciebie 14 przepisów na potrawy wielkanocne oraz 50 przepisów na różne wypieki.

Wszystkie receptury opracowałam w taki sposób, by przygotowane według nich dania, nie zawierały mleka, jajek, soi, orzechów, miodu, a większość z nich jest wolna także od glutenu.

Święta bez jajek
Rozdział Wielkanoc z książki “Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje”

Zaskocz rodzinę i świętuj pomimo ograniczeń w diecie!

Z MAGicznymi przepisami jest to możliwe. 

Alergia na jajka 

Jajka są źródłem niezbędnych dla organizmu aminokwasów, witamin (A, D, E) oraz składników mineralnych (żelaza, siarki, miedzi i wapnia). Niestety jednocześnie jajka, a szczególnie ich białka, są silnymi alergenami. 

Uczulenie na jajka to druga z najczęściej diagnozowanych odmian alergii pokarmowej. Występuje prawie u 2,5% małych dzieci. Na jajko częściej reagują dzieci z alergią na mleko krowie i osoby z atopowym zapaleniem skóry. 

Na szczęście około 70% dzieci wyrasta z alergii na jajka przed ukończeniem 16. roku życia. 

Najważniejszymi alergenami w białku jaja są: owomukoid, owoalbumina, owotransferyna i lizozym, a w żółtku – liwetyna. 

Do najczęściej występujących objawów alergii na jajko zalicza się: wymioty, biegunkę, pokrzywkę, ostre reakcje ze strony układu pokarmowego, a nawet anafilaksję zagrażającą życiu. 

Osoby uczulone na jajka kurze najczęściej eliminują z diety także jaja innych ptaków: kaczek, przepiórek, indyka czy gęsi, ponieważ posiadają one podobne właściwości alergenne. 

Wielu alergików reaguje również na opary jaj i ich zapach. 

Czym zastąpić jajko w wypiekach? 

Jedno jajko w wypiekach z powodzeniem zastąpi: 

  • kleik/papka z 1 łyżki zmielonego siemienia lnianego i 3 łyżek gorącej przegotowanej wody, 
  • mus z jednego dojrzałego banana, 
  • ¼ szklanki purée z pieczonej lub gotowanej dyni, 
  • ¼ szklanki musu z pieczonego jabłka, 
  • roztwór sporządzony z 1 łyżki skrobi i 2 łyżek zimnej wody. 

Wszystkie te zamienniki równie dobrze jak jajko spulchnią, nawilżą i zwiążą składniki Twoich ciast. 

Pianę z białka zastąpisz pianą ubitą z aquafaby (zalewy z puszki z ciecierzycą lub fasolą albo wody, w której gotowałaś cieciorkę). Należy ją ubijać przez ok. 5 minut w taki sam sposób jak zwykłe białka jajka. 

Tabelę z 20 zamiennikami jajek, wraz z opisem ich zastosowania i działania zamieściłam w książce „Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie. Wielki Powrót”. 

Znajdziesz w niej zamienniki jaj, które doskonale sprawdzą się w wypiekach ale też mają zastosowanie podczas przygotowywania sosów, mięs, sałatek czy dipów.

Możesz skorzystać także z wielkanocnych przepisów zgromadzonych na blogu oraz pojedynczych przepisów w Sklepie MAG; na wegańską babkę majonezową z owocami oraz wegańską babkę drożdżową, ulubioną mojego alergika.

Wegańska babka majonezowa z jagodami bez jajek
Fot. Katarzyna Jankowska
Babka orkiszowa pomarańczowo cytrynowa bez jajek
Fot. Katarzyna Jankowska

Zdrowych i bezpiecznych Świąt!

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *