Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Wegańskie racuchy jogurtowe bez glutenu

Comfort food, tak teraz się mówi na tradycyjne dania, które są bliskie naszym sercom i dzięki którym ożywają wspomnienia z dzieciństwa.

Racuchy z jabłkami mogą stanowić danie obiadowe, ale także świetnie się sprawdzą na podwieczorek.

Racuchy bez mleka i jajek od lat królują na moim blogu i w książkach. Znasz je znakomicie.

Warto wspomnieć choćby:

Wegańskie racuchy na jogurcie kokosowym

Drożdżowe racuchy z pomarańczami

Drożdżowe racuchy z dynią i jabłkami

Racuchy otrębowo-orkiszowe

Ale dziś mam dla Ciebie wegańskie racuchy jogurtowe w wersji nie tylko bez mleka, jajek czy soi, ale także bez glutenu!

Myśl, że kolejny MAGiczny przepis rozwiąże problem dostępu do ulubionych dań osób z wieloma ograniczeniami w diecie, napełnia mnie radością.

Gdyby nie fakt, że tworząc potrawy bez tak wielu alergenów, jednocześnie pracuję nad poradnikami o alergii i książkami, mogłabym każdego dnia z radością wyczarowywać nowe dania bez wielu “bez”.

Obecnie pracuję nad wznowieniem książki “Dieta warzywno-owocowa. Uzdrawiająca moc roślin”.

Ta publikacja jest już dostępna w Sklepie MAG!

A jaki jest Twój comfort food?

Wegańskie racuchy jogurtowe

(bez mleka, bez jajek, bez glutenu, bez soi, bez cukru, wegańskie)

Czas przygotowania: 30 minut + 1,5 – 2h wyrastania (w zależności od temperatury w pomieszczeniu)

Ilość: 9 szt. o średnicy ok. 10 cm

Składniki:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 200 ml napoju roślinnego (u mnie ryżowy, bez śladowych ilości alergenów i bez cukru)
  • 200 g mąki z sorgo lub gryczanej niepalonej
  • 100 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 1 łyżeczka łuski babki jajowatej
  • wanilia (u mnie łyżeczka pasty waniliowej)
  • 160 g jogurtu kokosowego naturalnego
  • olej rzepakowy do smażenia

dodatkowo:

  • świeże owoce: jabłka, gruszki lub jagody
  • inulina lub syrop klonowy

Przygotowanie:

  1. Do miski wkładamy rozkruszone drożdże i polewamy je syropem klonowym.
  2. Następnie dodajemy połowę ciepłego napoju roślinnego (nie gorącego!) i 2 łyżki mąki z odmierzonej porcji, mieszamy drewnianą łyżką, aż uzyskamy konsystencję gęstej śmietany. Odstawiamy na 10 minut.
  3. Do zaczynu wsypujemy przesianą mąkę, skrobię, babkę jajowatą i wanilię jeśli jest w proszku.
  4. Wlewamy pozostały ciepły napój roślinny i jogurt o temperaturze pokojowej.
  5. Całość dokładnie mieszamy drewnianą łyżką, tworząc jednolite, dość gęste ciasto.
  6. Patrz film nr 1
  7. Miskę z ciastem owijamy folią spożywczą lub przykrywamy ściereczką, po czym odstawiamy w ciepłe, bezwietrzne miejsce na 1,5 h do wyrośnięcia.
  8. Patrz film nr 2
  9. Wyrośnięte ciasto partiami wykładamy na patelnię z rozgrzanym olejem.
  10. Smażymy z jednej strony na średnim ogniu, a gdy racuchy zaczną się rumienić od spodu i na ich wierzch nakładamy cienkie plasterki jabłek, gruszek lub łyżeczkę umytych osuszonych jagód.
  11. Patrz film nr 3
  12. Przewracamy placuszka na drugą stronę i smażymy, aż będą rumiane z obu stron. Te racuchy nie rumienią się tak mocno, jak racuchy na mące z glutenem.
  13. Gotowe racuchy podajemy na ciepło, posypane inuliną lub polane syropem klonowym.

Wskazówki:

Mąkę z sorgo możemy zamienić na mąkę z kaszy gryczanej niepalonej, owsianą lub kukurydzianą.

Jeśli chcemy użyć mąki ryżowej, to zastosujmy ją pół na pół z inną mąką, z wyżej wymienionych.

Możemy użyć dowolnego napoju roślinnego.

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, jedynie napój roślinny musi być lekko podgrzany.

Drożdże zawsze wyjmujemy z lodówki co najmniej dwie godziny przed użyciem.

Pamiętajmy o przesianiu mąki.

Możemy zastosować także inny bezglutenowy jogurt roślinny, np. konopny lub sojowy.

Nie rezygnujmy z babki jajowatej, bo to ona nadaje ciastu odpowiednią konsystencję.

Wegańskie racuchy jogurtowe bez glutenu, bez cukru, bez mleka, bez jajek
Fot. Katarzyna Jankowska
Wegańskie racuchy jogurtowe bez glutenu, bez cukru, bez mleka, bez jajek
Fot. Katarzyna Jankowska

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Komentarze

  1. Genialny przepis, racuchy wychodzą przepyszne.

    1. super przepis,

  2. Czy zamiast babki można użyć np siemienia?

    1. Można ale właśnie ta babka robi świetną robotę jeśli chodzi o strukturę ciasta.

  3. Czy zamiast świeżych drożdży mogę użyć suchych? Ile wówczas dodać?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *