Comfort food, tak teraz się mówi na tradycyjne dania, które są bliskie naszym sercom i dzięki którym ożywają wspomnienia z dzieciństwa.
Racuchy z jabłkami mogą stanowić danie obiadowe, ale także świetnie się sprawdzą na podwieczorek.
Racuchy bez mleka i jajek od lat królują na moim blogu i w książkach. Znasz je znakomicie.
Warto wspomnieć choćby:
Wegańskie racuchy na jogurcie kokosowym
Drożdżowe racuchy z pomarańczami
Drożdżowe racuchy z dynią i jabłkami
Ale dziś mam dla Ciebie wegańskie racuchy jogurtowe w wersji nie tylko bez mleka, jajek czy soi, ale także bez glutenu!
Myśl, że kolejny MAGiczny przepis rozwiąże problem dostępu do ulubionych dań osób z wieloma ograniczeniami w diecie, napełnia mnie radością.
Gdyby nie fakt, że tworząc potrawy bez tak wielu alergenów, jednocześnie pracuję nad poradnikami o alergii i książkami, mogłabym każdego dnia z radością wyczarowywać nowe dania bez wielu “bez”.
Obecnie pracuję nad wznowieniem książki “Dieta warzywno-owocowa. Uzdrawiająca moc roślin”.
Ta publikacja jest już dostępna w Sklepie MAG!
A jaki jest Twój comfort food?
Wegańskie racuchy jogurtowe
(bez mleka, bez jajek, bez glutenu, bez soi, bez cukru, wegańskie)
Czas przygotowania: 30 minut + 1,5 – 2h wyrastania (w zależności od temperatury w pomieszczeniu)
Ilość: 9 szt. o średnicy ok. 10 cm
Składniki:
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżka syropu klonowego
- 200 ml napoju roślinnego (u mnie ryżowy, bez śladowych ilości alergenów i bez cukru)
- 200 g mąki z sorgo lub gryczanej niepalonej
- 100 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
- 1 łyżeczka łuski babki jajowatej
- wanilia (u mnie łyżeczka pasty waniliowej)
- 160 g jogurtu kokosowego naturalnego
- olej rzepakowy do smażenia
dodatkowo:
- świeże owoce: jabłka, gruszki lub jagody
- inulina lub syrop klonowy
Przygotowanie:
- Do miski wkładamy rozkruszone drożdże i polewamy je syropem klonowym.
- Następnie dodajemy połowę ciepłego napoju roślinnego (nie gorącego!) i 2 łyżki mąki z odmierzonej porcji, mieszamy drewnianą łyżką, aż uzyskamy konsystencję gęstej śmietany. Odstawiamy na 10 minut.
- Do zaczynu wsypujemy przesianą mąkę, skrobię, babkę jajowatą i wanilię jeśli jest w proszku.
- Wlewamy pozostały ciepły napój roślinny i jogurt o temperaturze pokojowej.
- Całość dokładnie mieszamy drewnianą łyżką, tworząc jednolite, dość gęste ciasto.
- Patrz film nr 1
- Miskę z ciastem owijamy folią spożywczą lub przykrywamy ściereczką, po czym odstawiamy w ciepłe, bezwietrzne miejsce na 1,5 h do wyrośnięcia.
- Patrz film nr 2
- Wyrośnięte ciasto partiami wykładamy na patelnię z rozgrzanym olejem.
- Smażymy z jednej strony na średnim ogniu, a gdy racuchy zaczną się rumienić od spodu i na ich wierzch nakładamy cienkie plasterki jabłek, gruszek lub łyżeczkę umytych osuszonych jagód.
- Patrz film nr 3
- Przewracamy placuszka na drugą stronę i smażymy, aż będą rumiane z obu stron. Te racuchy nie rumienią się tak mocno, jak racuchy na mące z glutenem.
- Gotowe racuchy podajemy na ciepło, posypane inuliną lub polane syropem klonowym.
Wskazówki:
Mąkę z sorgo możemy zamienić na mąkę z kaszy gryczanej niepalonej, owsianą lub kukurydzianą.
Jeśli chcemy użyć mąki ryżowej, to zastosujmy ją pół na pół z inną mąką, z wyżej wymienionych.
Możemy użyć dowolnego napoju roślinnego.
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, jedynie napój roślinny musi być lekko podgrzany.
Drożdże zawsze wyjmujemy z lodówki co najmniej dwie godziny przed użyciem.
Pamiętajmy o przesianiu mąki.
Możemy zastosować także inny bezglutenowy jogurt roślinny, np. konopny lub sojowy.
Nie rezygnujmy z babki jajowatej, bo to ona nadaje ciastu odpowiednią konsystencję.
Genialny przepis, racuchy wychodzą przepyszne.
super przepis,
Czy zamiast babki można użyć np siemienia?
Można ale właśnie ta babka robi świetną robotę jeśli chodzi o strukturę ciasta.
Czy zamiast świeżych drożdży mogę użyć suchych? Ile wówczas dodać?