Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Wegańska sałatka z ciecierzycy, pasta ciecierzycowa do wrapów

Bardzo często tak jest, że wyczarowuję jedno danie a potem okazuje się, że na jego podstawie mogę zrobić jeszcze kilka innych.

Tak było właśnie z sałatką na bazie ciecierzycy, którą przygotowałam na wzór tradycyjnej sałatki tabbouleh, ale z myślą o tradycyjnej polskiej sałatce jarzynowej 🙂

Składniki, których użyłam czyli ogórek, pomidor i natka pietruszki to jedne z głównych właśnie w libańskiej tabbouleh, ale zamiast kaszy bulgur dałam ciecierzycę.

Potem uznałam, że bardziej po polsku będzie jeśli dodam do niej majonez i groszek. A na koniec rozgniotłam większość ciecierzycy i zrobiłam pastę, której użyłam do wypełenienia wrapów.

Jedząc te wrapy pomyślałam sobie, że można było dodać jeszcze czerwoną paprykę i że to świetna pasta także do naleśników.

Jak widać powstały trzy dania z jednej koncepcji.

Ta wegańska sałatka z ciecierzycy naprawdę w smaku przypomina polską jarzynową mimo, że bez marchewki i ziemniaków.

Koniecznie wypróbuj i się przekonaj.

P.S. Popełniłam błąd, bo pokroiłam ogórki i pomidora w całości i w postaci pasty ta sałatka była zbyt wilgotna jak na mój gust. Dlatego w przepisie zalecam już pokrojenie warzyw bez części nasiennej.

Jeśli nie możesz stosować wegańskich gotowych majonezów, bo w ich składzie znajdujesz niedozwolone produkty, zrób własny majonez z fasoli lub z wody po ciecierzycy.

Przepis np. na majonez z białej fasoli znajdziesz w książce Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje, podobnie jak 14 innych dań odpowiednich na Wielkanoc z alergikiem.

Zachęcam do zapoznania się z pakietem trzech MAGicznych książek.

Czekam na Twój komentarz pod przepisem i życzę Smacznego!

Wegańska sałatka z ciecierzycy

Pasta do wrapów

(wegańska, bez glutenu, bez cukru)

Ilość: ok. 400 g

Składniki:

  • 240 g ciecierzycy ugotowanej lub z zalewy
  • 2 ogórki gruntowe większe
  • 1 mięsisty duży pomidor
  • 2-3 łyżki zielonego groszku
  • szczypiorek
  • natka pietruszki lub kolendra
  • sól himalajska drobna
  • pieprz mielony
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka majonezu wegańskiego

Przygotowanie:

  1. Ciecierzycę odsączamy z zalewy, umieszczamy w misce, ¾ ziaren rozdrabniamy widelcem.
  2. Ogórki myjemy, obieramy, wykrawamy gniazda nasienne, kroimy w drobną kostkę, dodajemy do ciecierzycy.
  3. Pomidor myjemy, kroimy w grubsze plastry, wyjmujemy nasiona, miąższ kroimy w kostkę, przekładamy do miski.
  4. Dodajemy drobno posiekany szczypiorek i/lub drobno posiekaną natką pietruszki.
  5. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majonezem i sokiem z cytryny, mieszamy.

Wskazówki:

Jeśli pozostawimy ciecierzycę w całości sałatka zachowa bardziej chrupiącą strukturę.

Rozgnieciona ciecierzyca wraz z innymi dodatkami stanowi pastę, idealną do wypełnienia tortilli czy naleśników.

Do sałatki możemy dodać inne dozwolone składniki jak kukurydzę z zalewy, zielony groszek czy czerwoną paprykę.

Możemy pominąć szczypiorek i natkę, a całość doprawić np. kminem rzymskim czy ostrą papryką, jeśli są dozwolone w diecie.

Zamiast majonezu możemy użyć oliwę z oliwek lub w wersji pasty dozwolony jogurt roślinny.

Wegańska sałatka z ciecierzycy
Fot. Katarzyna Jankowska
Fot. Katarzyna Jankowska

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *