Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Ulubiona kawa MAG

W dniu, w którym odkryłam karob, nasze kulinarne życie nabrało karmelowo-czekoladowego smaku.

Na blogu znajdziecie kilkadziesiąt potraw z wykorzystaniem tego zdrowego zamiennika kakao.

W moich książkach z serii Mama Alergika Gotuje znajdują się kolejne smakowite potrawy z karobem. Jest w czym wybierać. Zapewniam, że warto do swojej diety wprowadzić karob.

Poczytajcie o jego właściwościach!

A teraz czas na codzienną chwilę relaksu. Zakładam, że każdy ma taki moment w ciągu dnia, gdy zatrzymuje się na kilka minut, sam ze sobą. Jeśli żyjecie zabiegani, trzeba to zmienić!

Kiedy ja czuję, że za bardzo pędzę, zadaję sobie pytania: „ A dokąd ty się tak spieszysz? Po co tak biegniesz?”. I wtedy zwalniam, bo wolę cieszyć się chwilą, która jest, niż pędzić do tej, która i tak nieuchronnie nadejdzie.

Zapraszam na moją ulubioną kawę z cykorii z dodatkiem melasy z chleba świętojańskiego. Moja wersja luksusowa tego napoju zawiera dodatek klasycznego likieru o nazwie Baileys.

Taką polecam dorosłym i niealergicznym czytelnikom bloga!

Zapraszam i życzę Smacznego

Ulubiona kawa MAG

(bezglutenowa, wegańska, bez cukru, dla dorosłych)

Składniki:

  • 1 łyżeczka kawy z cykorii
  • 1 łyżka melasy z chleba świętojańskiego

w wersji luksus już nie dla alergików, dodatkowo:

  • 1 łyżka likieru Baileys

Przygotowanie:

  1. Kawę umieszczamy w sitku do parzenia i wkładamy do kubka, zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy do zaparzenia na 2-3 minuty.
  2. Wyjmujemy sitko z fusami, dodajemy melasę karobową, mieszamy.
  3. Smakuje świetnie zarówno na gorąco, jak i na zimno.
  4. W wersji luksusowej dodajemy łyżkę likieru.

ulubiona kawa MAG

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *