Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Tosty francuskie bez mleka i jajek

Tosty francuskie przygotowuję zwykle na niedzielne śniadanie. Wakacyjne dni mijają tak jakby niedziela była codziennie. Jesteśmy w naszej ulubionej Juracie w apartamencie bez piekarnika, a to daje mi impuls do czarowania, no bo przecież jest wyzwanie:) Wczoraj upiekłam jagodzianki orkiszowe, a teraz szykuję się do najłatwiejszego ciasta w świecie.

Wersję bezglutenowych tostów francuskich przygotowałam już do nowej książki.

Zapraszam na pyszne, wakacyjne śniadanie i życzę Smacznego.

Tosty francuskie

(bez mleka i jajek, wegańskie, bez cukru)

Czas przygotowania: 15 minut

Ilość: 6 szt.

Składniki:

  • 3 łyżki mąki orkiszowej jasnej
  • 1 kopiasta łyżeczka mąki z ciecierzycy
  • 150 ml mleka jaglanego (lub inne roślinne)
  • szczypta soli
  • 6 kromek chleba tostowego (u nas pszenny z czarnuszką)
  • dozwolony dżem

Przygotowanie:

  1. Mleko, mąki i sól łączymy ze sobą (miksujemy lub dokładnie rozdrabniamy widelcem), wylewamy do głębszego talerza. Jeśli roztwór wyjdzie zbyt gęsty a powinien być rzadszy od ciasta naleśnikowego, wówczas rozrzedzamy go dodatkową porcją mleka.
  2. Rozgrzewamy niedużą ilość oleju na nieprzywierającej patelni
  3. Kromki chleba maczamy z obu stron w przygotowanym roztworze i wykładamy na rozgrzany tłuszcz, smażymy z obu stron na wyższym ogniu do momentu zrumienienia się.
  4. Tosty przekładamy na talerz i smarujemy dżemem.

Wskazówki:

Tosty możemy podać także na wytrwanie z wegańskim, żółtym serem.

Tosty francuskie, Fot. Katarzyna Jankowska
Fot. Katarzyna Jankowska
Tosty francuskie, Fot. Katarzyna Jankowska
Fot. Katarzyna Jankowska

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Komentarze

  1. Mama Paula says:

    Można dodać maki pszennej zamiast maki z ciecierzycy ?

    1. Chodziło tu raczej o potrzymanie koloru “jajecznego” więc dodatek mąki kukurydzianej może uratować efekt, ale jak nie to można pominąć lub dodać pszenną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *