Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Tort Tymka (bez glutenu)

Na bazie moich przepisów na Torcik z Kremem Waniliowo Szafranowym oraz na Krem Daktylowy powstał piękny urodzinowy tort Tymka. Mama Tymka, Aleksandra Śliwa wprowadziła do przepisu kilka zmian z uwagi na dietę bez ziemniaków, kukurydzy i glutenu. Wyszło piękne ciasto! 
Za zgodą pani Aleksandry prezentuję więc przepis już z dokonanymi zmianami oraz jej prywatne zdjęcia. 
Zapraszam na Tort i życzę Smacznego

Przepis

CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut + 10 na budyń
CZAS PIECZENIA: 35-40 minut
TRUDNOŚĆ: ŚREDNIOTRUDNE
Składniki na ciasto:

  • 250 ml mleka roślinnego bezglutenowego (jaglane, ryżowe, migdałowe)
  • 1 łyżeczka naturalnego octu jabłkowego (u mnie 5%)
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 120 g cukru trzcinowego (drobny, nierafinowany)
  • 170 g mieszanki mąki (1/2 gryczanej, 1/2 ryżowej)
  • 2 łyżeczki skrobi Kuzu lub tapioki
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Składniki na krem:

  • 250 ml mleka roślinnego bezglutenowego
  • 2 pełne łyżki mąki jaglanej
  • 2 pełne łyżki skrobi Kuzu lub tapioki
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 100 g masła klarowanego lub margaryny bezmlecznej
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 3-4 łyżki kremu daktylowego

Dodatkowo:

  • do ustrojenia amarantus ekspandowany i kasza jaglana ekspandowana
  • tortownica o średnicy 20 cm

Przygotowanie ciasta:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (u mnie termoobieg)
  2. W mniejszej misce umieszczamy mleko z dodatkiem octu jabłkowego, odstawiamy na 5-10 minut
  3. Dolewamy ekstrakt waniliowy, olej i dosypujemy cukier, całość miksujemy aż składniki się połączą i uzyskamy jednolity płyn o karmelowym kolorze (tylko chwilę)
  4. Do większej miski przesiewamy miks mąki, sodę, oraz skrobię, mieszamy
  5. Przelewamy mokre składniki do suchych i całość mieszamy przy użyciu miksera, aż do ich połączenia się i uzyskania jednolitego ciasta
  6. Tortownicę smarujemy olejem (najlepiej przy użyciu silikonowego pędzelka) wykładamy ją papierem do pieczenia, dokładnie doklejamy papier do dna i brzegów
  7. Wlewamy ciasto do tortownicy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika
  8. Ciasto pieczemy przez 35-40 minut, przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem czy się dobrze upiekło (patyczek zanurzony w cieście powinien być suchy)
  9. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy w formie przez 10-15 minut, następnie otwieramy formę i pozostawiamy ciasto na kratce do schłodzenia
  10. Ciasto przekrawamy na pół i smarujemy kremem zostawiając trochę do przystrojenia, układamy drugi krążek, smarujemy wierzch i brzegi. Na sam wierzch dodajemy warstwę odłożonego  kremu (bez kremu daktylowego) aby był jasny.
  11. Boki obsypujemy ekspandowanym amarantusem. Przy pomocy wyciskarki przystrajamy kremem z musem daktylowym. Ewentualne napisy robimy samym kremem daktylowym. Dowolnie  przystrajamy kaszą jaglaną oraz/lub amarantusem

Jak przygotować krem:

  1. Odlewamy 100 ml mleka, resztę umieszczamy w niedużym garnku i doprowadzamy do wrzenia (najlepiej na średnim ogniu, u mnie 7 w kuchence elektrycznej)
  2. Do odlanego mleka wsypujemy mąkę jaglaną oraz skrobię, wlewamy ekstrakt wanilii i dokładnie mieszamy całość uzyskując gładką konsystencję ciasta (jak na budyń)
  3. Do gotującego się mleka stopniowo wlewamy dobrze rozmieszany roztwór i od razu energicznie mieszamy powstający budyń, zmniejszamy ogień do minimum
  4. Ugotowany, gęsty budyń odstawiamy do schłodzenia
  5. Masło klarowane wcześniej wyjmujemy z lodówki (powinno mieć temperaturę budyniu), dodajemy po łyżce cukru pudru i dokładnie miksujemy na gładką masę
  6. Do tak powstałej masy maślanej dodajemy po łyżce schłodzonego budyniu i miksujemy na krem  Z kremu odkładamy kilka łyżek do przystrojenia wierzchu tortu. Do reszty kremu dodajemy krem daktylowy dokładnie miksujemy całość, wstawiamy do lodówki do całkowitego schłodzenia

Wskazówki:
Ważne aby składniki na ciasto, a zwłaszcza na krem, miały temperaturę pokojową.
Budyń i ciasto należy przygotować wcześniej i pozwolić im dobrze ostygnąć.
Krem waniliowy powinien być bardzo dobrze schłodzony.
Budyń podczas gotowania będzie bardzo szybko gęstniał, trzeba energicznie go mieszać.
Ważne, aby wlać roztwór z mąki do gotującego się mleka, jeśli wlejemy za szybko może niestety się nie udać.
Jeśli budyń wyjdzie zbyt lejący się to znaczy, że dodaliśmy za mało mąki. Łyżki mąki dodawanej do mleka mają być pełne, lekko czubate.
Autorka Tortu Tymka, kulki ekspandowanej kaszy jaglanej układała przy użyciu pincety, stąd taki wspaniały efekt wizerunkowy ciasta!

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Komentarze

  1. Tort przepyszny!

    Polecam!!

    Moje komentarze:

    Krem tortowy (z kremem daktylowym) wyszedł jak dla mnie o wiele za słodki, więc dorobiłam mniej więcej drugie tyle budyniu bez cukru i zmieszałam. Wyszło optymalnie 🙂

    Spód nie wyrósł mi ani trochę, ale najprawdopodobniej dlatego, że sody dodałam do mokrych składników, a nie do suchych – jak jest w przepisie. Mimo tego wyszedł przepyszny 🙂

  2. anka skakanka says:

    Proszę wytłumaczyć czemu do ciasta dodany jest ocet?

    1. To naturalny ocet jabłkowy, eliksir życia:) a dodaje się go bo lekko zakwasza mleko i sprawia że ciasto staje się bardziej pulchne, zwłaszcza jak nie ma w nim jajek

  3. Mama Marcela says:

    Czy do ciasta można użyć zamiast mieszanki mąk j.w. maki jaglanej? Czym mogę zastąpić ocet jabłkowy oraz tapioke? Gdzie można kupić ekstrakt waniliowy bądź czy ewentualnie można go czymś zastąpić i zrezygnować z niego?

  4. Agnieszka Urszula Billcool says:

    Bede robila tort na sobote, dzis wyprobowalam upiec sam biszkopt. Wyrosl, pachnie ale smakuja soda! Ma to tak byc, a po skompletowaniu calego tortu smak zniknie? Ps. Dodalam zamiast octu lyzke soku z cytryny i tez dziala:)

  5. Jaką mąką zastąpić mąkę jaglaną w budyniu?

    1. Każdą inną dozwoloną.

  6. Na jaki rozmiar tortownicy jest ten przepis? Ja mam tortownicę 26 cm. Czy powinnam zmodyfikować ilość składników?

    1. To jest na mała forma taka ok 20-22 cm. W większej wyjdzie bardziej płaski.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *