Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Tort szpinakowy wegański, bezglutenowy

Dzielę się z Wami przepisem na Tort szpinakowy Zielona Wyspa, który znajduje się w mojej drugiej książce Mama Alergika Gotuje Na Wyjątkowe Okazje, w rozdziale Urodziny.

Tort szpinakowy za każdym razem może wyglądać inaczej w zależności od tego jakich owoców lub kwiatów użyjemy do jego dekoracji, oraz który krem zastosujemy. Moim zdaniem pokochają go przede wszystkim dorośli weganie i wegetarianie. Walentynki to także świetna okazja do łasuchowania, a tort MAG jest praktycznie dietetyczny więc bezkarnie można się nim delektować.

Zaglądając przez okno widzę ośnieżone góry Alp austriackich i stąd właśnie posyłam Wam smakowite życzenia, szczęśliwego dnia Walentynek.

Dużo miłości każdego dnia!

Tort szpinakowy wegański Zielona Wyspa

(bezglutenowy, wegański)

Czas przygotowania: 20 minut

Czas pieczenia: 40 minut

Ilość:  1 szt. o średnicy 20 cm

Składniki na ciasto:

  • 150 g mąki z teff jasnej lub z ciecierzycy
  • 100 g mąki ryżowej pełnoziarnistej
  • 50 g mąki z tapioki
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 300 g szpinaku
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub ryżowego (5%)
  • 225 ml oleju z pestek winogron
  • 50 g siemienia lnianego + 175 ml gorącej wody
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

dodatkowo:

  • 2 porcje kremu jaglanego waniliowego str. 235 z książki MAG Na Wyjątkowe Okazje
  • świeże truskawki do ozdoby
  • foremka do tortów o średnicy 20 cm

Przygotowanie:

  1. Nagrzewamy piekarnik do 170°C w opcji z termoobiegiem, foremkę do tortów smarujemy olejem, wykładamy papierem do pieczenia
  2. Szpinak myjemy, obieramy, pozbawiamy ogonków
  3. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną
  4. W blenderze umieszczamy szpinak, ocet, olej i cukier, miksujemy na gładki płyn
  5. Siemię lniane mielemy, zalewamy gorącą wodą, dokładnie mieszamy, odstawiamy na 2-3 minuty
  6. Do przesianej mąki wlewamy płyn szpinakowy, miksujemy do połączenia się składników, dodajemy jeszcze ciepłą papkę z siemienia lnianego, zwiększamy obroty i miksujemy aż przez chwilę aż ciasto stanie pulchne i jednolite
  7. Gotowe ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy powierzchnię, wkładamy do nagrzanego piekarnika na 40 minut, przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się upiekło
  8. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, przekładamy wraz z papierem na kratkę i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia
  9. Przygotowujemy krem jaglany taki jak w książce lub np. taki jak w przepisie na Tartę kokosową z malinami
  10. Ciasto kroimy na dwa równe blaty, dolny blat umieszczamy na paterze, nakładamy 2/3 przygotowanego kremu, przykrywamy drugim blatem, wierzch ciasta ustrajamy pozostałym kremem i owocami

Wskazówki:

To ciasto możemy upiec w formie kwadratowej i przygotować z niego porcjowane ciasteczka z kremem. Wspaniale wygląda z czerwonymi owocami (truskawki, maliny, czereśnie, grant).

Od dietetyka:

Szpinak – jest źródłem żelaza (2,71mg/100g), potasu (58mg/100g), wapnia (99mg/100g), magnezu (79mg/100g), witaminy C (28,1mg/100g) oraz kwasu foliowego (194μg/100g)1.

Szpinak to również źródło luteiny i zeaksantyny, karotenoidów, które regulują m.in. proces prawidłowego widzenia. Luteinę i zeaksantynę znajdziemy również w: szpinaku, jarmużu, czerwonej papryce, sałacie i porze.

Truskawki są owocem, który często wywołuje alergie u dzieci.

Ze względu na dodatek cukru, taki tort można podać dzieciom po ukończeniu 1. roku życia.

Tort szpinakowy wegański, Fot. Katarzyna Jankowska
Fot. Katarzyna Jankowska
Tort szpinakowy bezglutenowy Fot. Katarzyna Jankowska
Fot. Katarzyna Jankowska

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Komentarze

  1. Ewelina Cemke says:

    Czy ten tort można podawać dzieciom od konca 2 roku zycia tylko ze względu na truskawki? Martwi mnie ta soda i proszek do pieczenia. Chciałam zrobić synowi na roczek bez truskawek. Będzie mógł?

    1. Nie zaleca się podawania sody oczyszczonej dzieciom poniżej 3 roku życia. Truskawki zawsze można zastąpić innymi dozwolonymi owocami. Ja zamieniłabym w tym przypadku sodę na kamień winny.

  2. jak zastąpić podane w przepisie mąki? Mogę użyć tylko ryżowej i z tapioki?

  3. Catherine says:

    Dzień dobry, mam pytanie na ile osób jest ten tort?

    1. Ma 20 cm średnicy, więc przy dużych kawałkach na 4 osoby a przy nieco mniejszych na 6:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *