Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Torcik sorbetowy na każdą okazję

Lody uwielbiamy! Zrobiłam więc lodową niespodziankę – torcik sorbetowy, którą po kawałeczku obdzieliłam wszystkich domowników.

Subiektywnie rzecz ujmując uwielbiamy lody z pewnej jednej firmy, lepsze jadłam tylko we Włoszech. Sorbety testowaliśmy bardzo uważnie, nie szkodzą mojemu synowi i bardzo się cieszę, bo jest w czym wybierać. Oczywiście do zrobienia torciku można wykorzystać swoje ulubione smaki i wcale nie musi być on okrągły. Można także zrobić własne sorbety, wtedy większa pewność, że nie zawierają żadnych śladowych ilości czegoś, co uczula.  Torcik ustroiłam owocami i ciepłą polewą niby-czekoladową, czyli karobową. Więcej na temat karobu w części Pamiętaj pod przepisem.

Polecam i życzę Smacznego

Torcik sorbetowy

(wegański)
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut
CZAS CHŁODZENIA: 15-30 minut
LICZBA PORCJI: 4

Składniki:

  • sorbety w 3 smakach, u nas gruszka, malina i mango
  • kilka łyżek płatków migdałowych (zamiast migdałów można użyć uprażone pestki dyni, słonecznika, rodzynki; można też  z nich zrezygnować)
  • owoce do ustrojenia (u nas truskawki ale oczywiście należy użyć dozwolone np. gruszka, brzoskwinie, wiśnie)
  • polewa niby czekoladowa czyli karobowa
  • dodatkowo; folia do żywności

Przygotowanie:

  1. Przygotować folię do żywności (kawałek ok. 20x20cm).
  2. Wyjąć pojemniczki z lodami z zamrażarki, podstawić pod ciepłą wodę i obracając je wokół własnej osi, chwilę rozmrażać.
  3. Przechylić pojemnik i wysunąć jego lodową zawartość na deskę do krojenia, odciąć około 2-3 cm kawałek, który następnie przełożyć na przygotowaną folię.
  4. Podobnie postąpić z kolejnym smakiem, a odciętą porcję lodów ułożyć na pierwszą i tak dalej z kolejną porcją lodów. Utworzyła się nam kolumna z trzech smaków.
  5. Całość obsypać płatkami migdałów, starać się je dokleić do ścianek lodów, większą ich część podsypać przy dolnej porcji, zawinąć szczelnie folię wokół kolumny lodów i wstawić do schłodzenia.
  6. Przygotować owoce i polewę niby-czekoladową.
  7. Owoce umyć, osuszyć i pokroić według uznania.
  8. Torcik wyjąć z zamrażarki, wyłożyć na wcześniej przygotowany talerzyk, ustroić owocami i płatkami migdałów, polać jeszcze ciepłą niby-czekoladą polewą.
  9. Podawać od razu… i prosić o więcej:)

Jak zrobić polewę?

Do rondelka wsypać 5 łyżek cukru, 1 łyżkę margaryny bezmlecznej, 2 płaskie łyżki karobu, 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii, 50 ml przegotowanej wody;
Całość podgrzewać na średnim ogniu, dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu około 15 minut (aż polewa stanie się bardziej gęsta), od czasu do czasu mieszając.

Pamiętaj:

Karob inaczej zwany chlebem świętojańskim.  To owoc drzewa o nazwie szarańczyn strąkowy, które rośnie w krajach o ciepłym klimacie. Drzewo to należy do rodziny bobowatych wydaje owoce przypominające strąki fasoli; za Wikipedią.  Chleb świętojański wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym jako substytut czekolady, kakao. Karob wykazuje wiele właściwości zdrowotnych, korzystnie wpływa na układ trawienny. Zawiera białko, witamy A, B2, B3, D. Jest doskonałym źródłem minerałów, takich jak: wapń, fosfor, żelazo, magnez i potas.
Karob jest pomocny w profilaktyce astmy i w problemach wywołanych przez alergie. Nie zawiera kofeiny (polecany dla osób z problemami z ciśnieniem), zawiera tylko cukry naturalne. Karob może być używany do wypieku ciast, do lodów, do mleka, do polew, budyniu.
torcik sorbetowy

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Komentarze

  1. wygląda bajecznie!!
    pozdrawiam cieplutko,
    Szana-Banana,
    http://www.gastronomygo.blogspot.com

  2. I przez Twój torcik albo dzięki niemu, znalazłam sie w ciepłych krajach pod parasolem, tak mi mocno słonko zaświeciło, kiedy się rozmarzyłam jak go sobie jem;)

  3. bomba! ale nie kaloryczna xd
    jejku, jejku… super ;]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *