Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Torcik grysikowy z truskawkami

Urodziłam się 26 Czerwca i od 17 lat obchodzę swoje 26 urodziny:) Moje dzieci mnie pytają czy zawsze tak będzie? A ja odpowiadam, że w sercu zawsze no i może za dwadzieścia lat dołożę sobie trochę bo nikt już nie uwierzy w moją wieczną młodość:) 
Dla mojej rodziny to już normalne, że świętuję 26 lat, nie muszą się zastanawiać ile ich mam naprawdę:) Dzisiaj jednak od rana otrzymywałam życzenia na 18-tkę, 28 i 23 urodziny. Niezłe zamieszanie im wprowadziłam. 
Lubię tę myśl, że za rok znów będę obchodzić 26 urodziny, więc nie wpadam w panikę, że lata lecą.
 
Ciasto na bazie kruchych ciastek, kaszy manny i truskawek może spokojnie stanowić drugie śniadanie. Znacznie je odchudziłam porównując z oryginałem. Dziś prezentuję wersję z połowy porcji. Jak na naszą rodzinę porcja oryginalna była za wielka, a ciasto z truskawkami długo nie postoi. Zamiast masła dodałam masło klarowane. Myślę jednak, że jeśli zastąpicie je masłem kokosowym albo nawet olejem roślinnym nic złego się nie stanie. Przyznaję jednak, że tej wersji jeszcze nie próbowałam!
Torcik jest lekki i smaczny zwłaszcza dla miłośników kaszy manny. Można go potraktować jako alternatywę sernika na zimno 🙂
 
Zapraszam na urodzinowy kawałek tortu i życzę Smacznego.
 

Torcik grysikowy z truskawkami

CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut + czas na stężenie galaretki 

Składniki:

  • 500 ml mleka ryżowego (jest białe i lekkie), ale można użyć inne roślinne
  • 100 g kaszy manny (u mnie orkiszowa) można użyć pszenną (na pszennej jest jaśniejsze)
  • 10 ciasteczek kruchych na spód (użyłam Digestive) 
  • 40 g masła klarowanego 
  • 40 gram cukru trzcinowego (u mnie puder)
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 galaretka
  • truskawki (użyjcie średniej wielkości, twarde i świeże)

Przygotowanie:

  1. Rozpuszczamy galaretkę, użyłam 375 ml wody na jedno opakowanie, odstawiamy do schłodzenia i zgęstnienia
  2. Myjemy i oczyszczamy truskawki
  3. Przygotowujemy formę do ciasta (tortownica) u mnie o średnicy 20 cm, wyścielamy ją papierem do pieczenia, tak aby wystawał on ponad brzegi formy (odetnijcie duży kawałek papieru)
  4. Na dnie formy umieszczamy warstwę kruchych ciasteczek, najlepiej szczelnie (ja zrobiłam dwie warstwy ale nie był to dobry pomysł!)
  5. Mleko umieszczamy w małym garnku, dodajemy masło i cukier i zagotowujemy
  6. Do gotującego się mleka wlewamy ekstrakt waniliowy i stopniowo, powoli, wsypujemy kaszę mannę, stale mieszając aby nie powstały grudki, gotujemy tak chwilę aż do uzyskania gęstej konsystencji (ok. 1/2 minuty). Nie martwcie się jak się zrobią grudki, ja potraktowałam je ręcznym blenderem:)
  7. Jeszcze ciepłą kaszę mannę wlewamy na ciasteczka
  8. Wciskamy w masę kaszy truskawki i umieszczamy ciasto w lodówce do schłodzenia
  9. Już tężejącą (nie lejącą się!) galaretkę przekładamy na owoce i zostawiamy w lodówce do całkowitego schłodzenia (u mnie przez noc)
  10. Gotowe, zimne ciasto wyciągamy z lodówki i kroimy na porcje na krótko przed podaniem
 
 
 
 
 

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Komentarze

  1. Zatem wszystkiego najlepszego z okazji 26. urodzin!:)))

  2. Kasiu – jeszcze raz: spełnienia marzeń, szczęścia i zdrówka;-)

  3. Wszystkiego najlepszego i spełnienia marzeń!

  4. Wszystkiego naj:) piękny tort:)

  5. Piękny! Dołączam sie do życzeń kolejnych lat w uśmiechu, zdrowiu i realizacji swoich pasji:)

  6. W takim dniu tylko miłości pozostaje życzyć na kolejne 26 lat!

  7. Wygląda bardzo apetycznie 🙂 Sto lat !pozdrawiam i zapraszam http://gotoweprzepisy.blogspot.co.uk/

  8. Arnika; Dziękuję serdecznie!

  9. MojeTworyPrzetwory; I ja jeszcze raz dziękuję za pamięć:)

  10. Ania W; Dziękuję i jestem pełna nadziei na spełnienie moich marzeń:)

  11. Justyna Bąk; Dziękuję! Ten torcik można jeść bez wyrzeczeń:)

  12. Ewa; Bardzo dziękuję za piękne życzenia!

  13. Feminka: Tak, miłość jest najważniejsza! Dziękuję:)

  14. Ewelina Md; Dziękuję za życzenia i odwiedziny! Zaraz zajrzę do Ciebie:)

  15. Barbara Starzycka says:

    a czy te kruche ciasteczka nie zawieraja mleka w proszku badz serwatki???? wtedy sie nie nadaja dla alergika rowniez czym mozna zastapic ten spod czy ma Pani jakis przepis na kruchy spod bez masla a moze spodu nie potrzeba ??

    1. Proszę dobrać odpowiednie dla siebie ciasteczka, zawsze pewniejsze są te domowe. Na blogu znajduje się bardzo wiele przepisów na kruche ciasteczka czy tarty, wszystkie są bez mleka i jajek więc z pewnością coś pani wybierze. Można także zrezygnować z kruchego spodu. Każdy mój przepis warto traktować jak inspirację.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *