Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Tarta Ziemniaczano-Gryczana z Boczkiem (bezglutenowa)

Przy okazji przepisu na Placki Ziemniaczano-Gryczane wspominałam już o kolejnym daniu z tartych ziemniaków, które zaserwowałam mojej rodzinie. Tarta ziemniaczano-gryczana z boczkiem to praktycznie to samo co placki ziemniaczane, ale zamiast smażenia, pieczemy ją w piekarniku. Wegetarianie czy Weganie mogą z boczku zrezygnować (wtedy formę, przed pieczeniem należy wysmarować olejem).

Danie to można podać w porze obiadowej albo na kolację. Najlepiej zjeść je zaraz po upieczeniu. Ważne jest także, aby zapiekać tartę zaraz po jej przygotowaniu. Im ziemniaki po starciu dłużej stoją, tym bardziej czernieją.
Można oczywiście zrobić grubszą tartę niż moja, wtedy należy z wyczuciem wydłużyć czas jej pieczenia. Nie musicie się sztywno trzymać proporcji w tym daniu, możecie zwiększyć ilość ziemniaków, zmniejszyć ilość kaszy, dodać mąkę pszenną czy dla osób nieuczulonych jajko. Masa ziemniaczana ma przypominać tę, którą przygotowujecie na placki ziemniaczane. Rumiany wierzch i rozchodzący się zapach w mieszkaniu powiedzą nam, że tarta jest już gotowa do spożycia.
Zapraszam i życzę Smacznego
 
Przepis poniżej

Tarta ziemniaczano-gryczana z boczkiem

 
 

Przepis:

CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut
CZAS PIECZENIA: ok. 45 minut do 1h
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
LICZBA PORCJI: 4-6
Składniki:
 
  • 500 g obranych ziemniaków
  • 150 g ugotowanej kaszy gryczanej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mielonego lnu
  • ½  średniej wielkości cebuli
  • 12-15 plasterków boczku wędzonego
  • sól morska, i świeżo zmielony pieprz do smaku

Przygotowanie:

 
  1. Ziemniaki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce, a najlepiej przy użyciu robota kuchennego
  2. Cebulę obieramy i ścieramy dodając do ziemniaków
  3. Do masy ziemniaczanej dodajemy ugotowaną kaszę gryczaną, całość mieszamy dosypując mąkę ziemniaczaną oraz len mielony
  4. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
  5. Dno formy do tarty (moja o średnicy 27 cm) wykładamy plasterkami boczku, na nich umieszczamy masę ziemniaczaną, rozprowadzając ją równomiernie po całości formy
  6. Nagrzewamy piekarnik do 190°C (u mnie termoobieg), wstawiamy tartę i pieczemy ok. 45 minut (przy większej ilości ziemniaków, zwiększamy czas pieczenia, można przykryć wierzch tarty folią aluminiową, aby się nie spiekła za bardzo)

Wskazówki:

Dla osób nieuczulonych można dodać jajko, mąkę ziemniaczaną zamienić na pszenną, zrezygnować z lnu mielonego.
 

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Komentarze

  1. Mmmmm, rewelacyjna! Normalnie czuję jak obłędnie pachnie:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *