Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Tabule z kalafiora

Tabule z kalafiora zjadłam wczoraj, podczas czwartego dnia diety warzywno-owocowej. Przed dietą założyłam, że skoro już wyczarowałam 150 przepisów odpowiednich podczas postu, będę z nich teraz korzystać. Okazuje się jednak, że wciąż wymyślam nowe dania, które powiększają listę potraw, i które zapewne trafią do e-booków uzupełniających książkę “Dieta warzywno-owocowa. Uzdrawiająca moc roślin. 150 przepisów”.

Dziś zaczynam piąty dzień postu. Jestem kolejny raz mile zaskoczona, bo już trzeciego dnia nie odczuwałam głodu, nie pojawiły się żadne skutki uboczne, ból głowy czy osłabienie. Mam dużo energii, lekki umysł i mnóstwo nowych pomysłów. Dla takich efektów warto było znów podejść do tej diety.

Tabule z kalafiora można zjeść zupełnie na surowo. Ja podgrzałam starty kalafior, imitujący kaszę, czy kuskus i wymieszałam z surowymi warzywami.

Na blogu znajdziesz również przepis na klasyczne tabule z kaszą bulgur (arabska sałatka).

Przepis na podobną sałatkę, ale z kaszą jaglaną umieściłam w książce

Mama Alergika Gotuje. Z Dziećmi. Dania na wiosnę i lato.

Zapraszam po przepis i życzę Smacznego

Tabule z kalafiora

(wegańskie, bez glutenu, bez cukru, dieta warzywno-owocowa)

Czas przygotowania: 15 minut

Ilość: 2 porcje

Składniki:

  • 400 g kalafiora
  • ½ długiego ogórka (150 g)
  • 1 większy mięsisty pomidor (150 g)
  • ½ czerwonej papryki (100 g)
  • sól himalajska różowa drobna
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • kmin rzymski (można pominąć)
  • sok z ½ cytryny
  • łyżka pokrojonej natki pietruszki

Przygotowanie:

  1. Warzywa myjemy.
  2. Kalafior ścieramy na dużych oczkach tarki.
  3. Paprykę i ogórek obieramy ze skórki, kroimy w cienkie paseczki, a następnie w drobną kostkę.
  4. Pomidor myjemy, kroimy w plastry i w mniejszą kostkę, mieszamy z ogórkiem i papryką.
  5. Na dużej patelni podgrzewamy starty kalafior, doprawiamy go kminem, solą, pieprzem, mieszamy, wyłączamy podgrzewanie.
  6. Dodajemy pokrojone warzywa i natkę pietruszki, mieszamy, doprawiamy do smaku solą i sokiem z cytryny, podajemy.
Tabule z kalafiora dieta warzywno-owocowa
Fot. Katarzyna Jankowska
Tabule z kalafiora dieta warzywno-owocowa
Fot. Katarzyna Jankowska

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *