Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Szaszłyki z ryby i warzyw nie tylko dla alergika

Szaszłyki można robić na wiele sposobów w zależności także od tego co lubimy i co mamy pod ręką. Na pomysł z szaszłykiem rybno-warzywnym wpadłam przeglądając książkę „Kuchnia Indyjska, najlepsze przepisy”. 

Mój syn nie ma uczulenia na ryby, ale innych owoców morza jeszcze nie odważyłam się mu podać.
Uwielbiamy ryby, chociaż jak się okazało po konsumpcji tego dania, suma mniej:).
Idealna ryba na szaszłyk to taka ze sprężystym mięsem, która się nie rozpadnie podczas grillowania, a także da się ładnie nadziać na szpadki. Sum sprawdzony, świetnie się nadaje na szaszłyki. Mój syn był pewny „po wyglądzie, po upieczeniu”, że to kurczak”, nie smakował nam jednak ten sum tak bardzo jak dorsz. Następnym razem robimy szaszłyki z dorszem:)
Rybę namoczyłam wcześniej w marynacie na bazie cytryn, imbiru, kolendry i mięty, tak po indyjsku właśnie. 
Dla nas nieuczulonych dodałam jeszcze krewetki królewskie, wcześniej także zamarynowe w oliwie z czosnkiem i papryczką chili (dokładny przepis na marynatę w części Wskazówek, pod przepisem). Już wiem, że następnym razem zrobię krewetki z grilla, były bardzo smaczne.
Oczywiście potrawa jest prosta w przygotowaniu, szybciutko się piecze, u nas w piekarnikowym grillu.
 
Sezon na grillowanie już rozpoczęty, zapraszam więc i życzę Smacznego

Szaszłyki z ryby i warzyw 

 
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut + 30minut na marynowanie mięsa
CZAS PIECZENIA: ok. 15 minut
LICZBA PORCJI: 8
Składniki:
  • 300 g filetów z ryby (dorsz lub sum)
  • 1 czerwona słodka papryka (jeśli dozwolona)
  • 8-10 małych pieczarek
  • 1 zielona mała cukinia
  • 8-10 pomidorków koktajlowych
  • duże wykałaczki do szaszłyków
  • tacka do grillowania 2 szt.
Na marynatę:
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 1 łyżka świeżej kolendry, drobno posiekanej
  • 1 łyżka świeżej mięty drobno posiekanej
  • 1 łyżeczka zmielonej kolendry
  • 1/2 – 1 łyżeczka soli morskiej
Przygotowanie:
  1. Filety kroimy na spore kawałki, równej wielkości
  2. Przygotowujemy marynatę: w dużej misce mieszamy sok z cytryny, imbir, świeżą i zmieloną kolendrę, miętę i sól
  3. Do marynaty wrzucamy kawałki ryby, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut.
  4. Paprykę myjemy, kroimy na duże kwadraty
  5. Cukinię myjemy, kroimy na ok. ½ cm plastry
  6. Pieczarki myjemy, obieramy
  7. Pomidorki myjemy i osuszamy
  8. Kuchenny grill nagrzewamy do 200°C
  9. Kawałki warzyw nabijamy na szpadki naprzemiennie z kawałkami ryby, układamy szaszłyki na tackach do grillowania
  10. Szaszłyki glazurujemy pozostałą marynatą, przekładamy je do żaroodpornego naczynia (u mnie na tych tackach włożyłam do naczynia) i grillujemy ok. 10-15 minut, aż ryba dokładnie się upiecze
  11. Szaszłyki przybieramy ćwiartkami cytryny i podajemy na przykład z ryżem
Wskazówki:
W wersji dla nieuczulonych, można do tych szaszłyków dodać także krewetki królewskie. Użyłam 15 szt. które marynowałam przez 30 minut. 
Do marynaty użyłam: 3 łyżek oliwy z oliwek, 2 zmiażdżone ząbki czosnku, szczyptę suszonej papryki chili, łyżkę drobno posiekanej pietruszki, 1 łyżkę soku z limonki lub cytryny, szczyptę soli morskiej)
 

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Komentarze

  1. Nigdy nie jadłam rybnych szaszłyków. Składniki marynaty wspaniałe! I jakie fajne …. nie wiem ja to nazwać – "szpikulce" na szaszłyki;)

  2. Spróbuj, zdrowsza wersja:) Widzę, że obie kochamy te indyjskie specjały, a "szpikulce" kupiłam tam gdzie Ci polecałam, gdzie kupuję dużo fajnych i niedrogich rzeczy do kuchni:)

  3. zdrowo znaczy też smacznie:)

  4. Super pomysł! Ja krewetek nie mogę (a kiedyś mogłam, ach, mniam mniam, aż mnie właśnie po królewskich z grilla załatwiło) a Jeremiemu też się jeszcze nie odważyłam podać. Sum. Czy ja kiedykolwiek jadłam suma? Z biobazaru był?

  5. Dusiu; Dokładnie i zdrowo i smacznie i lekko:)
    Pati; Tak z BioBazaru, ryby tylko teraz tam kupuję. Suma wcześniej jadłam wędzonego,taki surowy filet suma kupiłam tam po raz pierwszy, ma nieco inny smak niż te ryby, które znałam, chciałam spróbować ale nie przekonał nas tak, żebym przepadała.

  6. Oj tak. Miałam przyjemność już jeść szaszłyki z ryby z pieczarkami. Pychotka! A z taką marynatą to pewnie już w ogóle bomba! Zauroczyły mnie te szpadki, gdzie je nabyłaś? Pozdrawiam Ania

  7. Mopswkuchni;Takie fajne rzeczy do kuchni kupuję w TKMaxxie, pewnie znasz ten sklep:) Jestem uzależniona od stoiska z kuchennymi rzeczami, wszystko markowe,różnorodne, inne i w przystępnej cenie (24zl)

  8. Dzięki za info, przy najbliższej okazji zrobię nalot na ten sklep 😉

  9. fajne szaszłyki 🙂 też ostatnio robiłam z rybki http://www.zgrilla.pl/szaszlyki-rybne/ wyszły pierwszorzędne 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *