Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Szarlotka odwrócona z płatkami migdałów

Została mi połowa ciasta kruchego w zamrażalniku i zastanawiając się co z nim zrobić trafiłam na wzmiankę o tarcie jabłkowej odwróconej.  
„Tarte Tatin” swoją nazwę zawdzięcza siostrom Tatin prowadzącym restaurację w Paryżu i zapisała się na dobre w kuchni francuskiej, powstając przez przypadek, kiedy to jedna z sióstr podała placek jabłkowy spodem do góry. 
Nie pozostało mi nic innego tylko również wykonać taki manewr.
Ciasto jest pyszne, posypałam je jeszcze uprażonymi płatkami migdałów, podałam z lodami.
 
Życzę Smacznego

 

 
A ponieważ dziś wyjeżdżamy na Święta w rodzinne strony, także już dziś życzę wszystkim czytelnikom mojego bloga i ich rodzinom, spokojnych i radosnych Świąt Wielkiej Nocy. 
Mam nadzieję, że słońce o nas w tych dniach nie zapomni 🙂
 
Wesołych Świąt!
 

Szarlotka odwrócona

 
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut+ 40 minut rozmrażania
CZAS PIECZENIA: 30-35 minut
ILOŚĆ PORCJI: 4-6 w formie o średnicy 20 cm
 
Składniki:
  • ½ porcji ciasta kruchego takiego jak na Kajmakowe Babeczki
  • 3 średniej wielkości jabłka
  • 50 g cukru trzcinowego nierafinowanego lub kokosowego
  • 1 łyżeczka cynamonu w proszku (można pominąć)
  • tłuszcz do posmarowania formy
  • płatki migdałów delikatnie uprażone 
Przygotowanie:
  1. Ciasto jeśli zamrożone, wyjąć wcześniej do rozmrożenia
  2. Formę do tarty (ze szczelnym dnem) posmarować wegańską margaryną i oprószyć dokładnie cukrem trzcinowym
  3. Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki (bez gniazd), ułożyć szczelnie na dnie formy, posypać resztą cukru i oprószyć cynamonem (można wcześniej zmieszać cukier z cynamonem)
  4. Rozwałkować ciasto i ułożyć na owocach, dokładnie wlepiając brzegi formy
  5. Rozgrzać piekarnik do 180°C w opcji z termoobiegiem i wstawić ciasto do pieczenia
  6. Piec około 30-35 minut, aż wierzch ciasta się ładnie zrumieni
  7. Wyjąć formę z piekarnika odczekać około 10 minut i wyłożyć ciasto na talerz, odwracając formę tak, aby pokryte karmelem jabłka były na wierzchu
  8. Jeszcze ciepłe jabłka oprószyć płatkami migdałów
  9. Podawać najlepiej na ciepło z dozwolonym sorbetem lub dla nieuczulonych z lodami waniliowymi
Wskazówki:
Ważne, aby forma do tarty miała szczelne dno. Nie sprawdzi się forma z dnem wyjmowanym. Sok z jabłek i roztopiony cukier wyciekną do piekarnika (popełniłam ten błąd, więc wiem co mówię:)
Można zrobić większe ciasto, korzystając z całości ciasta na babeczki kajmakowe, oraz zwiększając ilość jabłek  i cukru o połowę. Czas pieczenia może się nieznacznie wydłużyć do 40 minut
Oczywiście kruche ciasto można zrobić z mąki razowej, orkiszowej.
Wersja z gruszkami sprawdzi się równie dobrze.
 
 
Szarlotka odwrócona
 
 
 
 
 
 

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Komentarze

  1. jak pięknie świątecznie 🙂

  2. uwielbiam odwrócone cista!:)

  3. Wygląda wspaniale! Cudny przepis! Tobie i Twojej rodzinie Kasiu, również pięknych, radosnych i smakowitych Świąt!

  4. Czaję się na Tarte Tatin już od dawna. Może też zrobię na Wielkanoc? Twoja wygląda pysznie! Wesołych Świąt 🙂

  5. ależ apetycznie

  6. Podoba mi się 🙂 Nawet bardzo! Lubię odwrócone ciasta, ale typowego tatin to, o ile pamiętam, nie robiłam. Muszę spróbować.

  7. świetne ciasto! Mam ochotę nawet jako nie-alergik je sobie upiec 🙂

  8. Drogie Panie; Dziękuję za komentarze i życzę Wam także Wesołych i Smacznych Świąt!
    Arven;możesz odwrotnie do mnie, zamienić mleko na krowie, margarynę na masło i ciasto gotowe:)
    Patysko;To moje "Tatin" nie takie typowe, wypróbuj i ciesz się smakiem:)
    Mariszka;Naprawdę polecam

  9. witam serdecznie, Pani Kasiu pięknie dziękuję za przepis /nie piekę bo nie/upiekłam szarlotkę, była pyszna.pierwszy raz no może nie taka jak na zdjęciu ale się poprawię myślę następnym razem /a będzie następny raz/ pozdrawiam serdecznie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *