Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Sos tahini

Kilka prostych składników i otrzymujemy sos, który warto wykorzystać do warzywnych dań. Sos tahini świetnie się sprawdza jako dip (w bardziej gęstej postaci) do surowych warzyw.

Takim sosem możemy polać różne zielone sałatki oraz pieczone warzywa. Tym razem sos tahini wykorzystałam do pieczonych batatów.

Pamiętajmy, że sezam bardzo często i silnie uczula!

O uczuleniu na sezam możesz przeczytać we wpisie Alergia na sezam. Piszę w nim o nowej, Wielkiej Dziewiątce Alergenów i podpowiadam, jakie alergeny powinny być oznaczane na opakowaniach produktów spożywczych w Europie. Z wpisu dowiesz się również, jakie wartości odżywcze ma sezam i czym można zastąpić go w diecie.

Powinni na niego uważać zwłaszcza osoby z alergią na orzechy i kiwi.

Zapraszam i życzę Smacznego

Sos tahini

(bezglutenowy, wegański, bez cukru)

Czas przygotowania: 10 minut

Ilość: ok. 150 ml

Składniki:

  • 150 ml pasty sezamowej tahini
  • woda niegazowana
  • sok z cytryny ok. 2-3 łyżki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju lnianego
  • sól himalajska różowa do smaku

Przygotowanie:

  1. Najpierw pastę sezamową wykładamy do miseczki
  2. Następnie dodajemy zmiażdżony czosnek i tyle wody, żeby powstał sos o lejącej konsystencji, dokładnie mieszamy składniki
  3. Porem stopniowo dodajemy sok z cytryny, mieszamy i próbujemy
  4. Na koniec doprawiamy do smaku solą himalajską, na koniec dodajemy olej lniany, mieszamy i podajemy.

Wskazówki:

Sos można wzbogacić o przyprawy i zioła. Należy je dobierać indywidualnie.

Sos tahini, Fot. Katarzyna Jankowska
Fot. Katarzyna Jankowska

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *