Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Sos kurkowy

Sos kurkowy o tej porze roku często gości w naszym domu. Kurki kupuję w supermarketach, by mieć pewność co do ich pochodzenia. Takie grzyby posiadają odpowiednie atesty, są sprawdzane.

Sos kurkowy nadaje daniom ciekawy smak, ale trzeba pamiętać, że grzybów nie podajemy dzieciom!

Zapytacie do jakiego wieku? Nie zaleca się ich podawania do 18 roku życia. W momencie kiedy świadomy człowiek sam decyduje się na jedzenie grzybów problem od kiedy podawać znika.

Ja wprowadziłam je do diety syna ok. 10 roku życia, jednak on za nimi nie przepada i nie je.

Zapraszam i życzę Smacznego

Sos z kurek

(wegański, bez cukru, opcjonalnie bezglutenowy)

Czas przygotowania: 20 minut

Ilość: 3 porcje

Składniki:

  • 200 g kurek
  • ½ cebuli
  • 1 płaska łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 łyżki oliwy lub 1 łyżka oliwy i 1 łyżka masła klarowanego (nie dla wegan)
  • 50-100 ml przegotowanej wody
  • sól himalajska różowa drobna
  • świeżo zmielony pieprz biały do smaku
  • szczypta słodkiej papryki i/lub kurkumy
  • 150 ml śmietany owsianej (firmy Outly) lub sojowej (jeśli dozwolona)

Przygotowanie:

  1. Kurki dokładnie oczyszczamy, myjemy, odcinamy uszkodzone końcówki, większe kapelusze kroimy na mniejsze kawałki, osuszamy na durszlaku.
  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło klarowane, dodajemy drobniutko posiekaną cebulę, szklimy przez chwilę.
  3. Dodajemy przygotowane kurki, smażymy przez 5 minut, dolewamy ok. 50 ml wody i dusimy na małym ogniu aż grzyby będą miękkie, solimy, pieprzymy, doprawiamy tymiankiem i papryką bądź kurkumą.
  4. Dolewamy śmietanę owsianą, mieszamy, nie gotujemy, doprawiamy do smaku solą.
  5. Podajemy na ciepło np. oprószony świeżym koperkiem

Wskazówki:

Jeśli chcemy uzyskać kremową konsystencję sosu, przekładamy zawartość patelni do miski lub blendera i blendujemy na krem.

Fot. Katarzyna Jankowska
Fot. Katarzyna Jankowska

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *