Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Sorgotto ze szparagami i boczniakami

Dzień Ziemi świętowany jest od 1970 r. i obecnie w jego obchodach uczestniczy ponad 190 krajów świata. Szacuje się, że w pierwszym wydarzeniu tego typu wzięło udział 20 milionów osób. Równo 20 lat później zaangażowało się w nie już 200 milionów uczestników!

Święto to ma na celu promowanie działań na rzecz ochrony środowiska, zarówno wśród rządów i przedsiębiorstw, jak i pojedynczych osób. Co roku akcja zwraca uwagę na inne wyzwanie, takie jak na przykład:

  • konieczność ograniczenia lub rezygnacji ze stosowania plastiku,
  • korzystanie z odnawialnych źródeł energii,
  • prowadzenie ochrony zagrożonych gatunków czy
  • działania dla klimatu.

Zainwestuj w naszą planetę!

Hasłem tegorocznego Międzynarodowego Dnia Ziemi jest “Zainwestuj w naszą planetę“. Ma wskazywać na wspólną odpowiedzialność za przyszłość planety, szczególnie w zakresie ograniczania emisji gazów cieplarnianych, produkowanych przez przemysł, transport i rolnictwo.

Najbliższa dekada ma być decydująca, czy uda nam się powstrzymać efekt cieplarniany i podgrzewanie planety spowodowane przez działalność człowieka, a tym samym złagodzić zmiany klimatu.

Zadbaj o siebie i planetę!

Pierwsze materiały na temat codziennych działań dla środowiska i pojawiły się na blogu Mama Alergika Gotuje w 2020 roku. Odwiedź ten wpis, aby poznać 10 kroków, dzięki którym włączysz się do ratowania naszej planety!

Powstał także projekt Dieta Przyjazna Planecie. Dzięki niemu możesz dowiedzieć się, jak komponować dietę zrównoważoną dla środowiska i zdrową dla człowieka. Ważne jednak, żeby było nas jak najwięcej!

Śledź konta projektu Dieta Przyjazna Planecie na Facebooku i Instagramie, aby okazać swoje wsparcie i dać mi sygnał, że ten temat jest według Ciebie potrzebny i powinnam nadal prowadzić ten projekt.

A teraz zapraszam Cię na danie, które przygotowałam z sezonowych składników. Jedz sezonowo dla swojego zdrowia i dla dobra naszej planety!

Sorgotto ze szparagami i boczniakami 

(bez mleka, bez jajek, bezglutenowe, bez cukru, wegańskie) 

Czas gotowania kaszy: ok. 20 minut + moczenie ok. 8-12 h 

Czas przygotowania: 20 minut 

Ilość: 2 porcje 

Składniki:

na kaszę 

  • 125 g kaszy sorgo
  • 300 ml wody 
  • ½ łyżeczki soli 

na danie

  • 5 szparagów
  • 200 g boczniaków
  • 4 rzodkiewki
  • 1 szalotka 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 3 łyżki oliwy  
  • sól  
  • świeży lub suszony tymianek 
  • świeży koperek
  • sok z cytryny 

Przygotowanie: 

  1. Kaszę dokładnie płuczemy, zalewamy zimną wodą odstawiamy na noc, rano wodę wylewamy, dolewamy nową, dodajemy sól i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości kaszy, ok. 20 minut. 
  2. Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końce, kroimy po skosie na cienkie kawałki. 
  3. Boczniaki oczyszczamy, opłukujemy pod zimną wodą, osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki. 
  4. Na większej patelni rozgrzewamy olej, rumienimy drobno posiekaną szalotkę wraz z czosnkiem, dodajemy boczniaki, solimy, oprószamy tymiankiem, smażymy przez kilka minut. 
  5. Dodajemy pokrojone szparagi, w razie konieczności wlewamy 3 łyżki wody i dusimy przez ok. 10 minut aby grzyby i szparagi zmiękły. 
  6. Do warzyw dodajemy ugotowaną kaszę, starte na grubych oczkach rzodkiewki i drobno pokrojony koperek, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.  
  7. Już nie podgrzewamy, podajemy od razu. 
Sorgotto ze szparagami i boczniakami bez mleka, bez jajek, bezglutenowe, bez cukru, wegańskie
Fot. Katarzyna Jankowska

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *