Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Słodkie bułeczki drożdżowe do koszyczka

Te słodkie bułeczki drożdżowe zrobiłam po raz pierwszy w 2012 r. inspirując się przepisem Marthy Steward.

Co rok wracam do nich zwłaszcza w okresie Wielkanocy, bo świetnie się sprawdzają jako bułeczki do koszyczka.

Na blogu znajdziesz wiele różnych dań odpowiednich na czas Wielkiej Nocy, zajrzyj do odpowiedniej kategorii w menu.

Polecam również pyszną babkę drożdżową, ulubioną mojego alergika oraz bezglutenowe babeczki dyniowe, które znajdziesz w e-booku 30 przepisów na CZAS PYLENIA BRZOZY.

Polecam i życzę Smacznego

Słodkie bułeczki drożdżowe 

(bez mleka, bez jajek, bez soi, wegańskie)
 
Czas przygotowania: 20 minut + ok. 2 h wyrastanie ciasta
Czas pieczenia: 20 minut
Ilość: 12 szt. o średnicy 5 cm

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej bio lub orkiszowej jasnej typ 550
  • 25 g świeżych drożdży
  • 75 ml napoju orkiszowego lub innego roślinnego
  • 175 g wegańskiej margaryny (u mnie Alsan bio)
  • 50 ml śmietany owsianej lub kokosowej (Planton)
  • 50 g cukru trzcinowego drobnego
  • 1 łyżeczka naturalnego octu jabłkowego lub 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii
  • szczypta soli
do dekoracji bułeczek:
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 50 g wegańskiej margaryny stopionej
  • 1 łyżka cynamonu w proszku (jeśli dozwolony) lub wanilii

Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy rozczyn: drożdże rozkruszamy do miski, dodajemy 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki i ciepły napój roślinny, dokładnie mieszamy uzyskując konsystencję gęstej śmietany.
  2. Następnie miskę przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe, bezwietrzne miejsce na ok. 15 minut.
  3. W misce umieszczamy margarynę lub masło klarowane o temperaturze pokojowej oraz drobny cukier, miksujemy. Dodajemy śmietanę roślinną, ekstrakt z wanilii oraz ocet naturalny lub sok z cytryny i ponownie miksujemy uzyskując konsystencję kremu.
  4. Do pracującego rozczynu wsypujemy przesianą mąkę i szczyptę soli. Dodajemy krem i dokładnie wyrabiamy ciasto przez około 10 minut. Ciasto ma być luźne, odchodzić od ręki, ale nie może być zbite jak na pizzę. Z każdą minutą wyrabiania jego konsystencja będzie się zmieniać, więc nie dolewamy napoju roślinnego ani nie dosypujemy mąki.
  5. Wyrobione ciasto pozostawiamy w misce, przykrywamy czystą ściereczką lub szczelnie owijamy miskę folią spożywczą, odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok. 3 godziny, aż do podwojenia jego objętości.
  6. Margarynę do dekoracji roztapiamy, cukier do dekoracji mieszamy z cynamonem.
  7. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę posmarowaną olejem, rozkładamy dłońmi na prostokąt o grubości 1 cm  o wymiarach ok. 45 cm x 30 cm.
  8. Całą powierzchnię ciasta smarujemy roztopioną margaryną, posypujemy warstwą cynamonowego cukru. Zaczynając od dłuższej strony, ściśle zwijamy ciasto w rulon, lekko dolepiamy jego brzeg.
  9. Następnie rulon kroimy na kawałki o szerokości ok. 4 cm.
  10. Zamaczamy każdy kawałek ciasta w roztopionym tłuszczu, po czym zanurzamy go w cukrze do dekoracji i odkładamy do formy do muffinek wypełnionej papilotkami, stroną z cukrem do góry.
  11. Formę przykrywamy ściereczką i odkładamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia bułeczek.
  12. Nagrzewamy piekarnik do 180°C w opcji z termoobiegiem, umieszczamy formę w środkowej części piekarnika i pieczemy przez ok. 20 minut, aż bułeczki nabiorą złotego koloru.
  13.  Bułeczki wyciągamy, studzimy na kratce.

Wskazówki:

Takie bułeczki możemy przygotować także z warstwą dżemu, czekolady czy z suszonymi owocami.

Fot. Katarzyna Jankowska

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Komentarze

  1. Śliczne ślimaczki, a może różyczki…. wyglądają pięknie… mają w sobie to "coś";) Pozdrawiam!

  2. baardzo ładne ślimaki!
    to taka foremka? czy ręcznie zwijane?
    super pomysł z tymi bułeczkami ;]

  3. Bardzo apetyczne. Na pewno pyszniutkie.

  4. Jakie piękne różyczki! Super pomysł, wyglądają świetnie i na pewno tak smakują 🙂

  5. Drogie panie; Dziękuję za ciepłe słowa. Bułeczki naprawdę pych, na ciepło szczególnie, robiłam już inne wersje z tego ciasta, niebawem na blogu z rodzynkami. Wypróbujcie a nie będziecie żałować. Karmel-itko; zwijane w rulon i ucinane, wkładane do formy na muffiny przyjmują taki kształt:)

  6. MAG, przymierzam się do Twojego ciasta i nie pasi mi coś ilość drożdży – tylko 3 g? Nie zgubiłaś zera? 😉

  7. Pati; Dziękuję, musiało zeżreć:) Już poprawiłam!

  8. Anonymous says:

    Upiekłam! Za radą autorki bloga z owocami (w moim przypadku z jabłkami – jedno duże jabłko ligor utarłam na grubej tarce i rozsmarowałam je na rozwałkowanym cieście a następnie zawinęłam zgodnie z przepisem) i do samego ciasta dodałam cynamon, cynamonem tez posypałam po wierzchy przed włożeniem do piekarnika. Nie dałam octu winnego (zapomniałam :p), nie smarowałam margaryną ciasta przed

  9. Anonimowy; Aneta; Dziękuję za komentarz także tu na blogu. Jak widać można jeszcze odchudzić te bułeczki:) Robiłam je także z żurawiną oraz z rodzynkami, są na blogu:)

  10. Justyna says:

    witam! mam pytnie odnosnie smietany owsianej-czy moze byc rzadka?jestem nowa w tym temacie i tylko takowa znalazlam..

    1. Śmietana owsiana schłodzona w lodówce staje się gęsta, ale może być rzadka także:)

  11. Dzień dobry, czy margarynę można zamienić na oliwę z oliwek?

    1. Można, ale ciasto może mieć nieco inną konsystencję i smak.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *