Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Śliwki pod kruszonką z płatków quinoa

W ostatnim czasie mam możliwość przetestowania produktów australijskiej firmy Orgran, której produkty można kupić w Bezglutenowy Świat. Z ich dużej oferty wybrałam tym razem asortyment, ułatwiający życie zabieganym osobom, które nie zawsze mają czas na domowe przygotowanie śniadaniowych owsianek, a które muszą lub chcą odżywiać się bez glutenu, bez mleka, bez jajek i bez drożdży. 

Do przygotowania mojej kruszonki wykorzystałam dwa produkty: owsiankę oraz płatki śniadaniowe z dodatkiem mąki z quinoa czyli komosy ryżowej. 

Owsianka z quinoa zawiera w swym składzie 12% mąki z quinoa. Pozostałe mąki użyte do produkcji tych płatków, to ryżowa i mąka z żółtego grochu. Na stronie sklepu znajdują się dokładne informacje odnośnie składu oraz wartości odżywczych produktu. Płatki są zaskakująco chrupiące, nadają się do podgryzania jako przekąska, wyczuwalny w nich jest lekko słodki smak choć nie zawierają cukru.

Płatki śniadaniowe z quinoa zawierają 7% mąki z quinoa, przeważa mąka z ryżu brązowego i mąka z żółtego grochu. Byłam ciekawa czy posmak grochu jest wyczuwalny, nie jest:).

Produkty te zostały wzbogacone błonnikiem pochodzącym z babki płesznik. 

Wszystkie produkty Orgran są wytwarzane w ściśle kontrolowanych warunkach produkcyjnych, są wolne od zanieczyszczeń krzyżowych, każdy etap produkcji objęty jest systemem HACCP.

Jak zapewnia producent wszystkie wyroby produkowane są bez sztucznych środków barwiących, zapachowych i konserwantów. Nie zawierają mleka, jajek, drożdży, glutenu, GMO. Wiele z nich nie zawiera także orzechów i soi

Otrzymałam również potwierdzenie na piśmie, że produkty firmy Orgran są wegańskie!

 

Zarówno owsianka, jak i płatki śniadaniowe stworzone zostały z myślą o przygotowaniu z nich ekspresowego śniadania. Wystarczy je zalać dozwolonym ciepłym lub zimnym mlekiem śniadanie gotowe. Takie rozwiązanie sprawdzi się gdy mamy mało czasu przed wyjściem dziecka do szkoły, płatki można przekazać do przedszkolnej kuchni, żeby maluch miał swoje sprawdzone śniadanie poza domem lub zabrać na wakacje czy ferie zimowe.

 

Ja oczywiście musiałam poczarować i powstało danie dobre na drugie śniadanie czy deser.

Już ostatni dzwonek na wykorzystanie węgierek, korzystajcie więc.

 

Przypominam jeszcze, że w sklepie Bezglutenowy Świat wszystkie produkty, nie tylko te marki Orgran kupicie z 10% zniżką wpisując przy zamówieniu kod: MAG.

 

Zapraszam i życzę Smacznego

Śliwki pod kruszonką z płatków quinoa

(bezglutenowe, wegańskie)

Czas przygotowania: 10 minut + 40 minut pieczenia

Ilość: 2 porcje

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Śliwki myjemy, przekrawamy na pół, oczyszczamy z pestek, umieszczamy w misce
  2. Drobne płatki z owsianki quinoa umieszczamy w większej misce, duże płatki śniadaniowe mielemy prawie na mąkę, wsypujemy do miski, dodajemy cukier, mieszamy.
  3. Dodajemy margarynę lub olej kokosowy o temperaturze pokojowej, miksujemy tworząc grudkowatą konsystencję ciasta.
  4. Naczynie żaroodporne wykładamy cienką warstwa przygotowanej kruszonki, śliwki układamy skórką do dołu, posypujemy je pozostałą kruszonką (cienką warstwą) przykrywamy folią aluminiową lub pokrywką.
  5. Nagrzewamy piekarnik do 170°C, wkładamy naczynie z kruszonką do piekarnika i zapiekamy pod przykryciem ok. 30 minut, odkrywamy folię i jeszcze 5-10 minut pieczemy bez niej.
  6. Podajemy na ciepło lub na zimno. Danie dobrze smakuje także z dodatkiem gałki dozwolonych lodów.

 

Fot. Katarzyna Jankowska
Fot. Katarzyna Jankowska
Fot. Katarzyna Jankowska
Fot. Katarzyna Jankowska

 

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *