Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Śledzie z boczniaków

Gotowanie dla alergika to taki codzienny Prima Aprilis.

Niby jest jajko w babce, a wcale go nie ma, bo rządzi banan, dynia lub batat.

Danie wygląda na tradycyjne, a jest unowocześnione ze składnikami, których nasze babcie nie znają.

Robimy smalec z fasoli, a majonez z wody po ugotowaniu ciecierzycy.

Mamy alergików to mistrzynie dnia 1 kwietnia!

Świętujmy więc ten Prima Aprilis, a na Wielkanoc przygotujmy śledzie z boczniaków 🙂

Więcej wielkanocnych propozycji znajdziesz w książce Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje w rozdziale Wielkanoc. Śledzie z boczniaków będą pasować także na Boże Narodzenie.

Zapraszam i życzę Smacznego

Śledzie z boczniaków

(bez mleka, bez jajek, bez glutenu, bez cukru, bez soi, wegańskie)

Składniki:

  • 400 g boczniaków
  • 2 czerwone cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g glonów wakame
  • olej rzepakowy lub lniany
  • pieprz czerwony lub biały (można pominąć)
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej
  • 2 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego (można pominąć)
  • sok z cytryny (można pominąć)

Przygotowanie:

  1. Boczniaki krótko myjemy pod bieżącą wodą, odcinamy końcówki, kroimy w kawałki przypominające kawałki śledzia.
  2. Zagotowujemy około półtora litra wody, dodajemy glony wakame, gotujemy przez około 20 minut na niewielkim ogniu, odcedzamy glony, wywar pozostawiamy.
  3. Do wywaru dodajemy liście laurowe i/lub kulki ziela angielskiego, zagotowujemy, dodajemy pokrojone boczniaki, gotujemy przez ok. 20 minut.
  4. Boczniaki odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia, wywar możemy zostawić do przygotowania zupy rybnej.
  5. Czerwone cebule kroimy w piórka, a czosnek w plasterki.
  6. Układamy warstwę cebuli i czosnku na dnie słoika, dodajemy warstwę pokrojonych ugotowanych boczniaków, ponownie wkładamy warstwę cebuli i czosnku, kontynuujemy do końca składników.
  7. Wkładamy liść laurowy, kulki pieprzu, całość zalewamy olejem, skrapiamy sokiem z cytryny.
  8. Odstawiamy do lodówki, chociażby na noc.
  9. Podajemy jak tradycyjnego śledzia.
Śledzie z boczniaków bez mleka, bez jajek, bez glutenu, bez cukru, wegańskie
Fot. Katarzyna Jankowska

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *