Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Śledzie piernikowe ze śliwkami

Jest jeszcze czas by zrobić domowe śledzie piernikowe ze śliwkami, które wspaniale się zaprezentują na wigilijnym stole.

Te śledzie są inne od tradycyjnych, typowo świąteczne, pachnące piernikami, delikatniejsze w smaku.

Jeśli wciąż szukasz przepisów na Wigilię alergika zachęcam do poznania rozdziału Boże Narodzenie w mojej książce Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje lub do przejrzenia przepisów tu na blogu.

Mama Alergika Gotuje

Jutro wyruszam w rodzinne strony by świąteczny czas spędzić z najbliższymi. Będzie mnie zdecydowanie mniej na blogu i w mediach społecznościowych. Tak naprawdę mam nadzieję, że Ty także zechcesz na czas Świąt porzucić świat komputerów, facebooka i telefonów, by skoncentrować się na tu i teraz z tymi, którzy na Twój czas zasługują.

Życzę wspaniałych Świąt i samych radosnych chwil.

Śledzie piernikowe ze śliwkami

(bez cukru, bezglutenowe, bez jajek, bez mleka)

Czas przygotowania: 20 minut (bez moczenia śledzi i śliwek)

Czas marynowania: 1-2 dni

Ilość: ok. 300 g

Składniki:

  • 200 g suszonych śliwek
  • 5 solonych śledzi matiasów
  • 3 większe szalotki
  • 2-3 łyżeczki przyprawy do pierników*
  • olej z pestek winogron lub olej lniany

Przygotowanie:

  1. Suszone śliwki zalewamy gorącą, przegotowaną wodą, odstawiamy na ok. 30 minut aby zmiękły.
  2. Wodę odlewamy, śliwki kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy przyprawę piernikową, mieszamy.
  3. Solone śledzie moczymy w wodzie przez ok. 2 godziny, wyjmujemy z wody, kroimy na mniejsze kawałki
  4. Cebulę obieramy, kroimy w cienkie półksiężyce.
  5. Na dnie naczynia układamy warstwę cebuli, kawałki śledzia, warstwę śliwek, ponownie cebulę, śledzie i śliwki, ostatnią warstwą jest cebula oprószona przyprawą do pierników.
  6. Całość zalewamy olejem, przykrywamy szczelną pokrywką i wstawiamy do lodówki na 1 dzień a najlepiej na 2-3 dni przed podaniem.
  7. Podajemy z pieczywem lub wigilijną czerwoną sałatką**

**Przepis na czerwoną sałatkę znajdziesz na blogu oraz w książce Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje.

*Przepis na domową przyprawę piernikową znajdziesz także w książce Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje.

Nie masz książki? Już podpowiadam jak zrobić domową przyprawę piernikową:

  1. Do niedużej miseczki wsypujemy łyżeczkę sproszkowanego cynamonu najlepiej cejlońskiego, łyżeczkę kardamonu, pół łyżeczki imbiru w proszku, pół łyżeczki mielonych goździków, pół łyżeczki gałki muszkatołowej i szczyptę pieprzu i mieszamy. Przygotowując domową przyprawę masz pewność jej jakości, składniki dobierasz indywidualnie.

Wskazówki:

Takie śledzie możemy podać posypane płatkami migdałów.

Jeśli lubicie eksperymentować do śledzi można dodać także suszoną żurawinę.

Szalotka jest delikatniejsza w smaku ale jeśli nie ma jej pod ręką można użyć zwykłej cebuli lub cebuli czerwonej.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając Twoje zdjęcie potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku. 💜

Śledzie piernikowe ze śliwkami bez cukru, bez glutenu, bez mleka, bez jajek
Fot. Katarzyna Jankowska
Śledzie piernikowe ze śliwkami bez cukru, bez glutenu, bez mleka, bez jajek
Fot. Katarzyna Jankowska

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *