Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Śledź tradycyjny

Wigilijny śledź tradycyjny w naszej rodzinie przygotowujemy w prosty i chyba najbardziej popularny sposób, czyli w cebulce i czosnku z pieprzem. Podajemy go w towarzystwie czerwonej sałatki, która od kilku pokoleń w rodzinie mojego męża gości na świątecznym stole. Słodkawa sałatka z czerwonych buraków i słony śledzik świetnie się komponują. Przepis na czerwoną sałatkę już jest dostępny na blogu.
 
Tymczasem zapraszam i życzę Smacznego

Śledź tradycyjny

 
Czas przygotowania: 10 minut
Czas marynowania: 2 dni 

Składniki:

  • 6 płatów śledzi Matias
  • 2-3 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • sól, pieprz
  • olej

Przygotowanie:

  1. Śledzie zamoczyć w wodzie na min 2 godziny, wyjąć, pokroić na mniejsze kawałki
  2. Cebulę pokroić w kosteczkę
  3. Czosnek pokroić w plasterki
  4. Na dnie naczynia rozłożyć warstwę cebuli z czosnkiem, ułożyć warstwę z kawałków śledzi, popieprzyć świeżo zmielonym pieprzem, posypać cebulą z czosnkiem, przykryć kolejną warstwą śledzi, popieprzyć itd. Ostatnią warstwą ma być cebula z czosnkiem. Wszystko zalać olejem, przykrywając warstwy
  5. Odstawić do lodówki najlepiej na 2 dni
  6. Podawać z pieczywem lub z wigilijną czerwoną sałatką

Wskazówki:

Czy wiecie, że nazwa śledzia, „Matias” oznacza „młodocianą rybę”, czyli tę przed osiągnięciem dojrzałości płciowej, taki dziewiczy śledź. Źródło: Wikipedia

 

Śledź tradycyjny
 
Śledź tradycyjny

 

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Komentarze

  1. Takie śledzie są najlepsze.

  2. Alicja Gajewska says:

    Jaki olej Pani używa? U nas w domu nie używamy wogole rafinowanych. Dlatego mam dylemat jak przyrzadzic takiego śledzia.

    1. Śledzie nie wymagają smażenie, więc może je pani zalać każdym ulubionym nierafinowanym, ja polecam lniany.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *