Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Sernik jaglany najłatwiejszy

Najłatwiejszy sernik jaglany jaki dotychczas zrobiłam.

Powstał podczas czarowania trochę innego dania, ale cóż tak to u mnie często bywa.

Smaczny, lekkostrawny, bez pieczenia, pasujący zarówno na co dzień, jak i na Święta.

To ciasto, które możemy jeść właściwie bezkarnie, także na śniadanie.

Jeśli myślisz, że już nic nie wciśniesz, to może jednak skusisz się na serniczek?!

Zapraszam i życzę Smacznego

Sernik jaglany najłatwiejszy

(bezglutenowy, wegański, bez cukru, bez pieczenia)

Czas przygotowania: 15 minut + chłodzenie

Ilość: 1 szt. wielkość 20×20 cm wysoki na 3 cm

Składniki:

  • 200 g suchej kaszy jaglanej
  • 800 ml mleka jaglanego lub ryżowego
  • 1 łyżka pasty waniliowej
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub masła klarowanego nie dla wegan
  • 2 łyżeczki agar agar w proszku
  • 50 g rodzynków niesiarkowanych
  • 50 g morwy białej suszonej
  • 2-3 łyżki soku z cytryny (można pominąć)

dodatkowo:

Przygotowanie:

  1. Kaszę prażymy na małym ogniu, na suchej patelni, mielemy prawie na mąkę
  2. Pół llitra mleka gotujemy na średnim ogniu z dodatkiem wanilii i oleju
  3. Gdy mleko zacznie wrzeć dodajemy rodzynki i morwę, gotujemy razem przez krótką chwilę
  4. W pozostałej porcji zimnego mleka rozprowadzamy zmieloną kaszę i agar, dokładnie mieszamy, zmniejszamy ogień
  5. Roztwór wlewamy do gotującego się mleka cały czas energicznie mieszając, gotujemy do momentu zgęstnienia kaszy przez około 2 minuty, odstawiamy z palnika, dodajemy sok z cytryny, ponownie mieszamy (można w tym momencie dosłodzić do smaku syropem klonowym)
  6. Formę do ciasta smarujemy olejem, wykładamy ugotowaną kaszę, równomiernie ją rozprowadzamy i wygładzamy powierzchnię
  7. Ciasto odstawiamy do schłodzenia najlepiej do lodówki (przykrywamy wierzch np. folią aluminiową)
  8. Wegańską, bezmleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej: w niedużym garnku gotujemy wodę, na garnek nakładamy metalową miseczkę, do której wkładamy kawałki czekolady, po chwili czekolada się rozpuści
  9. Ciepłą czekoladę wylewamy na schłodzony wierzch sernika, rozprowadzamy ją równomiernie i odstawiamy ciasto ponownie do schłodzenia na 1h
  10. Sernik kroimy na kawałki, podajemy schłodzony

Wskazówki:

Zamiast morwy możemy użyć większej ilości rodzynek.

Zamiast czekolady, która zawiera kakao, możemy przygotować polewę karobową.

Fot. Katarzyna Jankowska
Fot. Katarzyna Jankowska
Fot. Katarzyna Jankowska
Fot. Katarzyna Jankowska

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Komentarze

  1. Witam, gdzie można kupić pastę waniliową?

    1. W Piotrze i Pawle, Kuchnie Świata, sklepy ze zdrową żywnością:)

  2. Magdalena says:

    Mogę czymś zamienić / pominąć pastę waniliową? To coś do zapachu / smaku? 🙂

    1. Przepraszam, że dopiero teraz. Myślę że spokojnie można pominąć wanilię a zastosować np. skórkę z pomarańczy, limonki czy nawet dodać jagody lub truskawki. Trzeba jednak uważać na konsystencję więc pewnie więcej agaru:)

  3. Zrobiłam na święta i wszyscy się zajadali 🙂 Teraz będzie dla mnie jako “tort” urodzinowy 🙂

    1. Życzę spełnienia marzeń! Można go podkręcić np. startą skórką pomarańczową:)

      1. Dziękuję 🙂 W pracy sernik zrobił furorę 😀

  4. To pewnie kwestia kaszy i jej smaku. Ważna jest jakość kaszy i sposób przygotowania. Smak można zmienić dodając owoce ale wówczas trzeba zwiększyć ilość agaru żeby utrzymać konsystencję stałą.

  5. jak mielimy? w czym ?

    1. To zależy czym Pani dysponuje. Przez długi czas mieliłam w zwykłym młynku elektrycznym takim jak do kawy, używałam też dobrej jakości blendera kielichowego a obecnie mielę w specjalnym młynku do nasiona i ziaren.

  6. Witam,
    Chciałabym wykonać ten sernik, ale nie wiem, w jakich proporcjach mogę żelatyną zastąpić agar?
    Będę wdzięczna za poradę. 🙂
    Pozdrawiam

    1. Na dwie łyżeczki agaru 1 łyżeczka żelatyny:)

  7. Bardzo dziękuję i pozdrawiam serdecznie! 🙂

  8. Magdalena says:

    czy można zamiast agaru lub żelatyny użyć skrobię ziemniaczaną?

    1. Myślę, że się uda. Dobrze przygotowana kasza sama też jest dość zwarta a ze skrobią będzie ok. Czekam na info jak wyszło i trzymam kciuki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *