Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Serduszkowe ciasto z rabarbarem dla Mamy

Dzień Mamy! 
Wszystkim Mamom życzę dużo miłości,  wytrwałości i radości!
Mam nadzieję, że każda z Was poczuła się dziś wyjątkowo 🙂
Ja świętowałam już wczoraj na koncercie Beyonce. To już taka moja koncertowa tradycja (w zeszłym roku dostałam bilety na koncert Katie Melua) i niech tak zostanie. Świetnie się bawiłam! Dziś dostałam jeszcze piękne laurki, zabrano mnie do restauracji i właściwie cały dzień leniuchowałam:) Swoją drogą nie wyobrażam sobie Dnia Matki bez laurek wykonanych własnoręcznie przez moje dzieci. Wiem, wiem Natalia to już dorosła kobieta ale i tak napisała dla mnie kilka słów od serca (których Wam nie pokażę:) i dołączyła rysunek (zerknijcie na sam koniec).  Miałam super dzień, czuję się zrelaksowana ale już nie mogę doczekać się jutra i powrotu do codziennego czarowania:)
 
Ciasto z rabarbarem z serduszkami przygotowałam specjalnie dla portalu Niedoskonała Mama. Zapraszam do odwiedzania tego miejsca, znajdziecie w nim wiele ciekawych tekstów i bieżących tematów odpowiednich dla nie zawsze doskonałych Mam.
 
Zapraszam i życzę Smacznego
 

Ciasto z rabarbarem dla mamy 

CZAS PRZYGOTOWANIA:15 minut + schłodzenie 30 minut

CZAS PIECZENIA: 15 + 20-30 minut

Składniki na kruche ciasto  x 2:

  • 240 g mąki orkiszowej jasnej (typ 550)
  • 150  łyżki cukru pudru
  • 150 g zimnego masła klarowanego (lub zwykłego dla nieuczulonych)
  • szczypta soli
  • 1 łyżka soku z cytryny (można pominąć)
  • 50 ml zimnej wody

Nadzienie:

  • 500 g rabarbaru (już obrany)
  • 4-6 łyżek cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka wody różanej (można pominąć)
  • 3-4 łyżki płatków migdałów

Przygotowanie:

  1. Do mąki wymieszanej z cukrem i solą dodajemy zimne masło klarowane i siekamy na kaszkę (rozdrabniamy)
  2. Wlewamy zimną wodę, sok z cytryny i szybko zagniatamy ciasto (kruche ciasto należy wyrabiać krótko, inaczej będzie twarde po upieczeniu)
  3. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce do schłodzenia na około pół godziny
  4. Przygotowujemy w ten sam sposób drugie ciasto kruche (przeznaczone na serduszka) i również umieszczamy go w lodówce
  5. Rabarbar myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na ok. 1 cm kawałki, posypujemy je cukrem i odstawiamy na czas chłodzenia się ciasta, odlewamy powstały sok i polewamy wodą różaną
  6. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (u mnie termoobieg), formę do tarty (u mnie o średnicy 27 cm) oprószamy mąką
  7. Jedno ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy na okrąg o 1 cm większy od wielkości formy, przekładamy ciasto do formy i dociskamy brzeg
  8. Ciasto przekłuwamy widelcem na całej jego powierzchni, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy kulkami ceramicznymi lub fasolą, wkładamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy przez 15 minut
  9. Wyjmujemy ciasto z piekarnika, posypujemy je częścią płatków z migdałów i wykładamy na jego powierzchnię wcześniej przygotowany, odsączony rabarbar, który następnie oprószamy pozostałą częścią płatków migdałów 
  10. Drugie schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek ok. 2-3 mm, wykrawamy serduszka, przenosimy je na tartę (ostrożnie bo są cieniutkie i delikatne) i układamy na owocach, tak aby zostawić okrąg w środku ciasta
  11. Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy 25-30 minut (aż serduszka się zrumienią)
  12. Gotowe ciasto wyciągamy z piekarnika i studzimy, podajemy jeszcze ciepłe najlepiej z gałką słodkiego sorbetu (np. gruszkowy) lub z gałka lodów waniliowych (dla osób nieuczulonych)
ciasto z rabarbarem
kruche ciasto z rabarbarem

 Przed upieczeniem

 
 

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Komentarze

  1. Wspaniałe! Bardzo podoba mi się ta pełna serca dekoracja:)

  2. Arnika; Dziękuję:) Podpatrzyłam podobną kiedyś w sieci:) Na Dzień Mamy sprawdziła się super. Z pewnością wypróbuję inne wzory!

  3. Oj, znowu rabarbar! 😉 A te serduszka wygladaja przecudnie! Znakomity pomysl!

  4. kasia1977; O tej porze rabarbar króluje:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *