Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Sałatka z czerwonego ryżu na ciepło

Obmyślałam menu kolacyjne dla odwiedzającej nas rodziny i przeglądając moje ulubione książki kucharskie natknęłam się na połączenie smaków, które osobiście uwielbiam.

Jedyną nowością był tu czerwony ryż. Właśnie na jego bazie i ciekawa jego smaku, przygotowałam nową sałatkę na ciepło. Sałatka z czerwonego ryżu dołączyła do moich ulubionych. 

Mały Alergik spróbował jej wersji bez sera, ale on potrzebuje czasu na oswojenie się z nowym smakiem. Smak i ochota na rożne posiłki zmieniają się u niego w zależności od nasilenia alergenów.
Obecne odczulanie na trawy i zboża znów pokrzyżowało moje kulinarne plany. Przygotowuję jego ulubiony posiłek, a słyszę nie mogę tego jeść. Robię wić kolejny i tak czasami 2-3 dania zanim coś zje. 
Z doświadczenia, taki stan mojego alergika uważam za normalny, nie zmuszam go do jedzenia czegoś, czego akurat nie może przełknąć. Wiem, że to minie i staram się dostosować dietę do jego aktualnych możliwości. 
 
 
Sałatkę polecam i życzę Smacznego
 

Sałatka z czerwonego ryżu na ciepło

(bezglutenowa)
 
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut
CZAS GOTOWANIA: 30-40 minut
LICZBA PORCJI: 4-6
Składniki:
  • 300 g czerwonego ryżu
  • 8 suszonych pomidorów w oliwie z oliwek, osączonych i posiekanych
  • 3-4 łyżki orzeszków piniowych lub pestki dyni, słonecznika
  • drobno starta skórka z cytryny (można pominąć)
  • 1 łyżka osączonych kaparów
  • 150 g sera roquefort (u mnie 100 g gorgonzoli) (nie dla alergika i wegan)
  • sól i pieprz biały do smaku
  • natka pietruszki do ustrojenia
Przygotowanie:
  1. Ryż dokładnie opłukać pod zimną wodą, gotować w posolonej wodzie ok. 30 minut, prawie do miękkości, ale powinien pozostać nieco twardy.
  2. Ryż odcedzić i odstawić do ostygnięcia (na ok. 1h)
  3. Rozgrzać dużą patelnię na średnim ogniu, wylać na nią zachowaną oliwę z pomidorów, dodać pokrojone w kostkę pomidory, uprażone orzeszki piniowe, otartą skórkę z wcześniej wyszorowanej i sparzonej wrzątkiem cytryny, odsączone kapary
  4. Całość wymieszać i smażyć 3-4 minuty, aż składniki zaczną się złocić
  5. Dodać ugotowany ryż i smażyć ok. 2 minuty, aż będzie ciepły i dobrze wymieszany
  6. Zdjąć patelnię z ognia i przełożyć ryż do miski sałatkowej
  7. Posypać sałatkę natka pietruszki i pokrojonym na mniejsze kawałki serem, wymieszać
  8. Podawać na ciepło
Wskazówki:
Ryż czerwony jest pełnoziarnistą odmianą ryżu, znaną ze swojego lekko orzechowego smaku oraz działania zdrowotnego. Jego czerwona barwa bierze się z naturalnego pigmentu występującego w osłonie ziarna. 
Ryż czerwony korzystnie działa na serce i wygląd skóry oraz wzrok. Pobudza czynności trawienne, sprzyja tworzeniu się witalności organizmu, wspomaga odporność, korzystnie wpływa na budowę i stabilność mięśni.
Podaje się go głównie do wykwintnych potraw oraz deserów z egzotycznymi owocami.
Przepis z książki: Dania z ryżem, R.Lane, C.Bardi, s.74
 
sałatka z czerwonego ryżu
 
sałatka z czerwonego ryżu
 

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Komentarze

  1. Nawet nie wiedziałam o istnieniu czerwonego ryżu… Sałatka pełna pysznych smaków i pełna zdrowia. Nic tylko zrobić i zajadać się! Pysznie!

  2. mniam 🙂 jeszcze nie jadłam czerwonego ryżu. na piniowe jestem uczulona, sera nie mogę, bo wiadomo, ale skórki z cytryny sobie nie odmówię 😉

  3. Ryż naprawdę smaczny, niestety drogi ale raz na jakiś czas…:) Zapraszam do wypróbowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *