Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Sałatka z kaszy bulgur

Prosta i smaczna sałatka z kaszy bulgur a’la tabbouleh, wywodząca się z kuchni arabskiej, dostosowana do możliwości mojego alergika.

W wersji bezglutenowej możemy ją przyrządzić na bazie ugotowanej kaszy jaglanej, gryczanej czy komosy ryżowej.

W wersji z glutenem sprawdzi się także z kaszą pęczak czy kuskusem.

Najlepiej smakuje w sezonie letnim, gdy warzywa są “dopieszczone słońcem”.

Po więcej przepisów na bazie sezonowych warzyw i owoców zapraszam do książek z serii “Mama Alergika Gotuje. Z Dziećmi”. Znajdziesz w nich przepisy na wiosnę i lato, oraz na jesień i zimę, łącznie aż 146 zdrowych posiłków, bez mleka, bez jajek, bez glutenu.

Zapraszam i życzę Smacznego.

Sałatka z kaszy bulgur a’la tabbouleh

(wegańska, bez cukru, opcjonalnie bezglutenowa)

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość: 4 porcje

Składniki:

  • 100 g suchej kaszy bulgur + 250 ml bulionu warzywnego
  • 2 ogórki gruntowe małe
  • 1 pomidor z duża ilością miąższu np. typ Lima
  • ½ żółtej papryki
  • 1 mała szalotka
  • natka pietruszki
  • sok z ½ cytryny
  • 3 łyżki oleju lnianego lub innego roślinnego
  • sól himalajska różowa
  • świeżo zmielony biały pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Kaszę bulgur płuczemy zimną wodą, zalewamy wrzącym bulionem, gotujemy pod przykryciem, na średnim ogniu, na sypko ok. 15 minut, aż cały płyn wsiąknie w kaszę
  2. Ugotowaną kaszę odstawiamy do wystudzenia, umieszczamy w misce
  3. Ogórki i paprykę myjemy, obieramy ze skórki, drobno kroimy
  4. Pomidory myjemy, kroimy w drobną kostkę
  5. Szalotkę obieramy i bardzo drobno kroimy, dodajemy do sałatki stopniowo, odpowiednio do smaku
  6. Dużą garść natki pietruszki, drobno kroimy, dodajemy na koniec
  7. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, wlewamy olej lniany, solimy i pieprzymy do smaku, skrapiamy sokiem z cytryny
  8. Podajemy jako danie główne lub jako dodatek do dań mięsnych czy rybnych
Fot. Katarzyna Jankowska
Fot. Katarzyna Jankowska

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Komentarze

  1. Bulgur jest super. Odkryłam ją w ubiegłym roku. Robię z niej najczęściej sałatkę w sezonie letnim, dodając zielone szparagi, ser feta, suszone pomidory i posiekaną pietruszkę .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *