Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Ryba pod chlebową pierzynką

Ryba pod chlebową pierzynką to danie, które przygotujemy ekspresowo. W 30 minut mamy gotowy obiad.

Taką rybę możemy podać zarówno w czasie postu, jak i podczas Świąt.

Najlepiej sprawdzi się tłusta ryba ze skórką, łatwiej ją będzie po upieczeniu serwować na talerz.

Grubość pierzynki i jej smak zależy od nas. Można ją doprawić innymi, dozwolonymi ziołami.

W roli pierzynki świetnie sprawdza się włoskie pieczywo typu ciabatta.

Zapraszam na zimową wersję rybnego dania i życzę Smacznego

Ten przepis jest odpowiedni w okresie pylenia brzozy. Zajrzyj do nowego e-booka “30 przepisów na… CZAS PYLENIA BRZOZY“, aby poznać aż 90 receptur bez produktów krzyżujących się z pyłkami drzew!

Ryba pod chlebową pierzynką

Czas przygotowania: 10 minut

Czas pieczenia: ok. 20 minut

Ilość: 2 porcje

Składniki:

  • 2 porcje halibuta lub dorsza (ok. 400g)
  • 300 g chleba graham na zakwasie (może być inne, raczej jasne pieczywo)
  • 50 g masła klarowanego lub 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • sok z cytryny
  • sól himalajska różowa
  • świeżo zmielony pieprz do smaku (pominąć przy uczuleniu na pyłek brzozy)
  • świeży tymianek na wierzch

Przygotowanie:

  1. Pieczywo bez skórki rozdrabniamy w blenderze
  2. Dodajemy do niego stopione masło klarowane lub oliwę, suszony tymianek, sól i pieprz, mieszamy
  3. Rybę opłukujemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, solimy i skrapiamy sokiem z cytryny, umieszczamy w żaroodpornym naczyniu posmarowanym masłem lub olejem
  4. Każdą porcję ryby przykrywamy przygotowaną panierkę z pieczywa, tworząc pierzynkę, naczynie nakrywamy pokrywką lub folią aluminiową
  5. Nagrzewamy piekarnik do 170°C w opcji z termoobiegiem, do nagrzanego piekarnika wkładamy przygotowane danie i pieczemy ok. 20 minut
  6. Gorącą porcję ryby wykładamy na talerz, podajemy z ulubioną surówką lub zieloną sałatą
Ryba pod chlebową pierzynką bez jajek
Fot. Katarzyna Jankowska

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *